2021年四川省成都市成华区一诊英语试卷(附答案解析)

更新时间:2023-11-05 19:39:35 阅读: 评论:0

听春-qdma

2021年四川省成都市成华区一诊英语试卷(附答案解析)
2023年11月5日发(作者:imap服务器)

2021年四川省成都市成华区一诊英语试卷

六、选择填空。(共10小题,计20分)从以下各题的ABC三个选项中选择正确答案,

(共10小题,每小题1分:计10分)

11分)Which of the following words with the underlined letters is pronounced as / ɔ/

Ahonor Bworth Cscore

21分)I hope all the students will go and actively_______tho runners in the 300 meter race.

Asupport Bprevent Cgreet

31分)﹣﹣﹣ must we wear masks and have body temperature checked again at

school

﹣﹣﹣_______. That's the rule.

ANo you mustn't BYesyou must

CYes you can

41分)﹣﹣﹣Have you ______tho dirty marks ______ your shoes Lily

﹣﹣﹣No I haven't. I tried but I couldn't make them clean Mom.

Aconnectedwith Bdivided..into

Ccleanedoff

51分)Up till now there have been thirteen subways in Chengdu. They make travel around

Chengdu________.

Aconvenient Bmore convenient

Cthe most convenient

61分)﹣﹣﹣Can your daughter go shopping with us Mrs. Zhang

﹣﹣﹣ Yes but one moment plea. She______the piano in her room.

Aplays Bis playing

Cwas playing

71分)﹣﹣﹣ is always full of ______becau he takes exerci every day.

﹣﹣﹣So he is.

Ahumour Btalent Cenergy

1页(共42页)

81分)﹣﹣﹣As a son what do you think of your father Tony

﹣﹣﹣ I think he is the kind of man ________ loves challenges and never accepts the answer

no' easily.

Awho Bwho Cwhich

91分)﹣﹣﹣Maradona (马拉多纳)_____as one of the most gifted players in the history of

sports!

﹣﹣﹣I agree. But it's a pity that he died too young only sixty years old.

Aregards Bis regarding

Cis regarded

101分)﹣﹣﹣Dear classmates can you tell me_____

﹣﹣﹣ By working hard together.

Ahow we can make the Chine Dream come true

Bwhere we can make the Chine Dream come true .

Cwhen we can make the Chine Dream come true

二、补全对话根据对话内容, 从方框中选出适当的选项补全对话。(共 5小题,每小题10

分:计10分)

1110分)Amy Hi Tina! I'm going swimming. Would you like to go with me

Tina 1 . Look at my finger!

Amy Oh! 2 .

Tina I broke the plate and cut my finger when I was doing the dishes.

Amy That's terrible ! 3 .

Tina No. It's not a big deal. In fact it's good for us to learn how to do chores.

Amy I think so.4 .

Tina You're right. Labour (劳动) is important for our development. If we put it into

practice we can be more independent and helpful in the future.

Amy That's for sure! By the way what do you usually help to do around the hou

Tina I just try to do what I can 5 .

Amy That's good enough. Take care!

Tina Thank you. Let's go swimming another time.

Amy OK.

2页(共42页)

A. Doing chores can help us learn how to look after ourlves.

B. such as cleaning the room and taking out the rubbish.

C. What's the matter

D. Sorry I can't.

E. Is it rious

.完形填空。阅读下面两篇短文, 根据短文内容,从ABC三个选项中选出可以填入

空白处的正确答案。(共计15小题, 20分。 A篇每小题5分,计10分: B篇每小题

5分,计10分)

125分)Dear Peter

I'm very glad to receive your letter . In your letter you told me that you would travel to

Chengdu during the Spring Festival and want to 1 the hotpot. Here I'd like to

introduce this traditional Chengdu food to you first.

Hotpot is the most famous and favourite folk 2 in Chengdu. No matter when

you come to Chengdu people who are eating hotpots can be found everywhere. It is very

convenient to make a hotpot either at home or in a restaurant. Usually a metal pot is fixed in

the middle of a dining table. When the soup in the pot is 3 dishes like mutton

beef fish and vegetables are put into the pot. After a while you can enjoy the delicious dishes.

It is becau the hotpot can keep the dishes 4 all the time that it is extremely

popular in winter. Of cour there are a great variety of hotpots bad on different tastes. Eating

hotpots is also a good way to relax.

Interested in it If so welcome to experience it for 5 !

Yours

Li Hua .

1A. taste B. treat C. trade

2 B. invention C. dish

3A. dancing B. boiling C. preparing

4A. warm B. healthy C. delicious

5A. mylf B. yourlf C. ourlves

1310分)A boy lost his arms in an accident. Since then he has had to depend on his younger

3页(共42页)

brother. Except for writing with his toes he was 1 to do anything el. As the two

brothers grew up together they had their own problems and would often 2 . Then

one day his younger brother went away and lived alone. The boy was heartbroken and didn't

know what to do.

A 3 thing happened to a girl. One night the girl was preparing dinner when

it caud a fire. The fire took her hands away. Though her elder sister wanted to take care of

her she 4 . At school. She studied hard. She learned to be independent."I am lucky.

Though my arms are broken my heart can 5 fly" she once wrote.

One day the boy and the girl were both invited to a TV program. The boy told the TV

host about his uncertain future 6 the girl had great interest in her life. They were

both asked to write 7 on a piece of paper with their toes. The boy wrote My

younger brother's arms are my arms. While the girl wrote Broken wings 8 heart.

They both 9 the same hard times but their different attitudes decided the

nature of their lives. It is true that life is unpredictable. Disasters (灾难) can strike at any

time. 10 you deal with the bad luck is the test of your character.

1A. able B. unable C. disabled

2A. argue B. regret C. discuss .

3A. different B. common C. similar

4A. refud B. agreed C. accepted

5A. hardly B. still C. also .

6A. while B. although C. when

7A. everything B. something C. nothing

8A. flew B. broken C. flying

9A. exchanged B. expresd C. experienced

10A. How B. Why C. When

八、阅读下面短文,根据短文内容判断句子的正误。正确的涂A“, 错误的涂B. (共

1小题,每小题10分;计10分) .

4页(共42页)

1410分)2020 was a tough year but we made it through becau of you.

Angels in white in face of a sudden COVID19 you stepped forward. You teach us

courage. You teach us responsibility. You teach us support. You teach us thankfulness. You

teach us love.

Construction workers becau of you a hospital was built in ten teach us

resolution.

Volunteers every one of you contributes in your own way nding doctors and nurs

between hospitals and home delivering vegetables to isolated people safeguarding

communities. You teach us belief . We don't know your names but we 'll remember your

faces.

Our young soldiers when we e you we e hope. You teach us will power. You teach

us belief . We don't know your names but we'll remember your faces.

Everyone taking part in poverty alleviation(扶贫). You teach us care. You teach us

confidence. You provide direction. You work wholeheartedly. No one was left behind. No

one will be left behind. You have got our back. We've got yours.

Saluting (致敬) every Chine who helped others and helped themlves. Despite its

difficulties 2020 has a silver lining becau of you.

1At the beginning of the passage the writer us a word"tough" to tell us that 2020 was a

very relaxing year. (判断对错)

2When COVID19 suddenly broke out our doctors and nurs stepped forward. They

teach us much.

(判断对错)

3In the passage the writer mainly express his respect for every Chine except poverty

alleviation workers. (判断对错)

4From the passage we can conclude that in the working people they have something

in is a kind of strength spirit and character. (判断对错)

5The best title for the passage should be"2020 Becau of You"". (判断对错)

九、阅读下面两篇短文,根据短文内容选择正确答案。(共 10小题,每小题10分;计20

分)

5页(共42页)

1510分)There are some popular family videos that are being posted on Chine social media

the days. Living in a multi generation family can be both enjoyable and annoyed. Last

week our magazine interviewed a few teenagers who live with their grandparents. Let's e

how they feel about living in a big family.

Wen Jiayi 14 Chengdu China

Living with my grandparents helps me have a better understanding of the meaning of

"family". The time I spend with my grandparents is longer than the time I spend with my

parents. We have fun together. We go on walks chat while having lunch and watch TV. My

grandfather is our family's cook. I often help him buy ingredients for our dishes.

Liu Haoxuan 13 Beijing China

Most of the time I enjoy living with my grandparents. I think they're cute. But

sometimes I also feel annoyed. They look at new things with an oldfashioned view and try to

make me believe that some things are unacceptable. I guess this is called the"generation gap".

Zheng Yishi 16 Ohio US

I am very clo to my grandparents as well as to most of my other relatives. Most of my

American friends don't have such clo family relations as Chine people do. Although I do

know that some ItalianAmericans have big families all of the members of an Italian family

might live on the same street. It ems that different cultures have different family traditions

that they keep even after moving to another country.

1Where can we most probably read this passage

A. In a story book.

B. In a magazine.

C. In a science fiction.

2How does Wen Jiayi feel about living with his grandparents

A. Enjoyable.

B. Annoyed.

C. Unacceptable.

3What does a generation family mean

A.A family with people from different countries.

6页(共42页)

B. A family with people who are from the same age.

C. A family with kids parents grandparents or even more.

4Which of the following is NOT TRUE according to the passage

A. Wen Jiayi spends more time with her grandparents than with her parents.

B. Liu Haoxuan enjoys living with his grandparents all the time.

C. Most American people don't have clo family relations as Chine people do.

5What's the main idea of the passage

A. Some popular family videos.

B. Different families have different traditions.

C. Some teenagers' feelings about living in a big family.

1610分)When everyone in China is wearing masks to stop the novel coronavirus many

people in western countries don't em to want to do the same. For example an Italian

lawmaker was criticized(批评) by his coworkers when he went to work with a

said he was "causing panic."But why do the East and the West have different ideas about

wearing masks Let's take a look.

In the West people should wear masks only when they get sick. People e masks as a

tool to protect sick people and stop dia from spreading so healthy people don't need to

wear them. But as the number of COVID19 cas is growing around the worldpeople in the

West are changing their ideas. In the US for example many healthy people are starting to

wear masks now to protect themlves.

In Asian countries like China and Japanwearing masks is common. in 1910 Chine

doctor Wu Liande invented the modern medical mask during the pheumonic plague(加度).

Since thenmasks have become a symbol of China's position as a modern scientific nation.

During the 2003 SARS epidemic(疫情) people in China and East Asia also ud masks to

protect themlves.

In Japan wearing masks shows your politeness when you get a cold of flu. Some

Japane also turn masks into fashion accessories(配饰).They have different colors and

patterns to choo to match their clothes. Some young women wear masks when they don't

have their makeup on. Many pop stars in Asia also u masks to protect their privacy (隐私).

The cultural and historical background has made it easier for people in the East to wear masks

7页(共42页)

when epidemics break out.

1What did the coworkers think of the Italian lawmaker

was too worried to work

made other people nervous.

was unwilling to go to work.

2In the past people in the West wore masks when .

A. they themlves were sick

B. they were talking to doctors

C. they were shy or worried

3From the third paragraph we know that .

A. healthy people in the West are starting to wear masks

around the world u masks in different ways

's common for the Asian people to wear masks when epidemics break out.

4From the last paragraph what might people u masks to do in Japan

politeness.

b. Protect privacy.

fashionable.

d. Protect their makeup.

A. abc

5The passage mainly talks about .

A. western opinions about masks.

B. mask culture in the East.

C. different opinions about wearing masks between the East and the West.

一、根据首字母及句意补全单词,并将单词完整地写在答题卡相应题号后。(共5个小题,

每小题1分,计5分)

171分)I didn't think our meeting was a . He must have known I would be there.

181分)﹣﹣﹣What did you do last Sunday

8页(共42页)

﹣﹣﹣I just stayed home watching a d film about the war on North Korea.

191分)G children began to understand what I said. They couldn't help laughing

loudly.

201分)He is very busy on weekdays. So he v the time he spends with his family on

weekends.

211分)﹣﹣﹣ Who do you a most Li Lei

﹣﹣﹣Zhong Nanshan. Not only I but also my classmates look up to him. He is the real hero

of our times.

二、完成对话。在空格中填上适当的单词,一空一词(含缩写词)(共10个小题,每小题

10分,计10分)

2210分)A Tony today is Martin Luther King's birthday . But I know 1 about

him could you plea tell me more about him

B No problem Martin Luther King Jr. was an American leader of the civil rights

movement in the 1960s. He is remembered for his nonviolent protests (暴力抵抗)against

the2 treatment of AfricanAmerican.

A I heard one of the most important things 3 to him happened in 1963 right

B Quite right. That year more than 250 000 people gathered in Washington D.C. for

the"March on Washington". King spoke to them on the steps of President Abraham Lincoln's

memorial(纪念碑). He made a historic speech 4 for " I Have a Dream "

A What were the most encouraging words in his speechAnd What result did it cau

B They were "I have a dream thatone day.. little black boys and black girls will be able to

5 hands with little white boys and white girls as sisters and brothers."And his

actions helped pass the Civil Rights Act (民权法)of 1964.

A Did the Civil Rights Act 6 all kinds of racial discrimination(种族歧视)?

BNo it didn't. Black Americans still did not have the same voting rights as white

Americans7 in southern states.

A Why was he killed

B You know in the 8 years King worked for economic equality. But some

white people disliked him. So on April 41968 while he was standing outside his hotel room

a white man named James Earl Ray shot him in the face. King soon died of his 9

9页(共42页)

A No wonder that he is remembered by American people. Nowadays American black people

are still fighting hard for their rights. I think Martin Luther King Jr. was a person to be 10

by the world. Thank you for telling me so much Tony!

B You're welcome.

三、短文填空。从下面方框中选择10个单词,并将其正确形式填写在相应位置,使短文意

思正确、通顺(每词限用一次)(共1小题,每小题10分;计10分)

2310分)

deep fullfriendelectric meanmountainmoon me ri shine silence

tired

Driving to a friend's hou on a recent evening I was attracted by the sight of the full moon

1 just above my friend's rooftops (屋顶) . I stopped to watch it for a few

moments thinking about what a pity it was that most city people 2 included

usually miss sights like this becau we spend most of our lives indoors.

My friend had also en it. He grew up living in a forest in Europe and the moon 3

a lot to him then. It had touched much of his life.

I know the feeling. Last December I took my venyearold daughter to the

mountainous jungle of northern India with some friends. We stayed in a forest resthou

with no 4 or running hot water. Our group had campfires outside every night and

indoors when it was too cold outside.

The moon grew to its 5 during our trip . Between me and the high mountains

lay three or four valleys(山谷) .Not a light 6 in them and not a sound could be

heard .It was one of the quietest places I have ever knownAnd above me was the full moon

which struck me7 .

Today our lives are filled with glassmetalplastic and fiberglassWe have televisions

cellphonespagerselectricityheaters and ovens and airconditionerscarscomputers

Struggling through traffic that evening at the end of a 8 daymost of us spent

in doorsI thought that before long I would like to live in a small cottageThere I will grow

vegetables and read books and walk in the 9 I may become an old man there

But I will be able to walk outside on a cold 10 night and touch the moon.

10页(共42页)

四、阅读表达(共2小题;计10分)

245分)Are some people born clever and others born stupid Or is intelligence developed

by our environment and our experiences 1 . In some degree our intelligence is

given to us at birthand no amount of special education can make a genius (天才) out of a

child born with low the other hand 2 Therefore the limits of

a person's intelligence are fixed at birth. Whether or not he reaches tho limits will depend on

his environment.

It is easy to show that intelligence is something that we are born with. 3 the

clor they are likely to be in intelligence. If we take two strangers by chance from the

population it is likely that their degree of intelligence will be completely different. If on the

other hand we compare two twins they will very likely be as intelligent as each other. 4

and this clearly suggests that intelligence depends on birth.

Imagine now that we take two twins and put them in different environments. We might

nd one for example to a university and the other to a factory parately where the work is

boring. We would soon find differences in their intelligence developing 5 . This

conclusion is also suggested by the fact that people who live in clo contact with each other

but who are not related at all are likely to have similar degree of intelligence.

clor the blood relationship between two people is.

B. Strangely enough the answers to the questions are yes.

C. and this shows that environment as well as birth plays an important role.

D. Personality is important as intelligence which was given to people at birth.

E. Relations like brothers and sisters parents and children. usually have similar intelligence.

F. a child who lives in a boring environment will develop his intelligence less than one who

lives in a rich environment.

255分)完成表格阅读下面短文,根据其内容,完成表格中所缺的信息。

There are many libraries in Britain. Let's learn something about them.

Public libraries

Most towns in Britain have a public library. A library usually has a large lection of books and

11页(共42页)

other resources which library members can u and borrow for free.

Britain's First Public Library

The first Britain 's public library opened in Manchester in 1852. Its first librarian was a man

called Edward s attended the library 's opening ceremony and two famous

writers called Charles Dickens and William Thackeray were there too.

Services of library

Modern public libraries have something for everyone. Most of them have audio books CDs

newspapers and DVDs as well as books to borrow.

How to Join a Library

To join a library go to your local library and fill in a form. You'll receive a library card which

is needed when using library rvices.

Mobile Libraries

Not everyone can get to a library. Some people live far away from towns and cities. Other

people find it difficult to go out becau they have an illness or a to mobile

libraries the people can still borrow books.

The libraries are special. Unlike most librarieswhich store books in buildingsmobile libraries

usually keep their books in a minibus. The back of the minibus has shelves for the books

and it is big enough for borrowers to step inside and look around. A driver take the minibus

to a certain place at a certain time so people know when to expect can return their

books and borrow some more.

All Aboard the Library!

A school in London didn't have space for a library inside the reverybody

agreed that it was still important to have a school library. So the head of the school Graham

Blakedecided to park an old bus on the school car park and change it into a

helped to paint the bus and after eight months the new library was ready.

Title1

Public Libraries A large lection of books and other resources

2 by library members for free.

Edward Edwards was the first librarian of the

12页(共42页)

first British public library.

3 Most of the modern public libraries have audio

books CDs newspapers and DVDs as well as

books for everyone.

If you want to join the library you must get

4 .

Special Libraries Thanks to Mobile librariestho people who

can't get to a library can still borrow books.

Unlike most libraries a minibus5

goes to a certain place at a certain time.

The school in London had to build its library on

an old bus becau the school didn't have enough

space inside the building.

五、书面表达(计15分)

2615分)假如你是李明,你的英国笔友Mike给你发了一封电子邮件,请认真阅读并用

英语回复.

Hello Li Ming

I'm going to China as an exchange student this September I will spend the Mid

Autumn Festival with a Chine family Could you tell me What is the MidAutumn

Festival How do you celebrate it What table manners should I pay attention to when I

have dinner with them

Write soon

Mike

要求:

1)表达清楚,语法正确,上下文连贯;

2)须回复所有问题(问题1两点,问题2和问题3各三点),并适当发挥;

3)词数:100词左右(开头与结尾已给出,不计入总词数)

4)不得使用真实姓名、校名和地名等.

Dear Mike

13页(共42页)

It's fantastic that you will come to China and spend the Mid Autumn Festival with a

Chine family

Enjoy your stay in China

Li Ming

14页(共42页)

2021年四川省成都市成华区一诊英语试卷

参考答案与试题解析

六、选择填空。(共10小题,计20分)从以下各题的ABC三个选项中选择正确答案,

(共10小题,每小题1分:计10分)

11分)Which of the following words with the underlined letters is pronounced as / ɔ/

Ahonor Bworth Cscore

【分析】下列单词哪个划线部分的发音是/ ɔ/

【解答】honor中字母or的发音为/ər/worth中字母or的发音为/ɜː/score中字母

or的发音为/ɔː/C项划线字母的发音与所给音标相同。

故选:C

【点评】掌握单词中划线字母的发音是解答本题的关键。

21分)I hope all the students will go and actively_______tho runners in the 300 meter race.

Asupport Bprevent Cgreet

【分析】我希望所有的学生都去积极支持那些参加300米赛跑的人。

【解答】support支持;prevent防止;greet打招呼。根据all the students will go and actively

tho runners in the 300 meter race"所有的学生都去积极…那些参加300米赛跑的人"

知,应该是"支持"

故选:A

【点评】动词是表示动作或者是状态的词,要结合语境,辨析选项动词意思,选择合适

答案完成试题。

31分)﹣﹣﹣ must we wear masks and have body temperature checked again at

school

﹣﹣﹣_______. That's the rule.

ANo you mustn't BYesyou must

CYes you can

【分析】李先生,我们必须戴口罩,在学校再次检查体温吗?

15页(共42页)

是的,你必须。这是规定。

【解答】must引导的一般疑问句,肯定回答用must否定回答用needn't.结合选项,可知

B

故选:B

【点评】熟知一般疑问句意思与用法,结合语境,仔细分析,可得出答案。

41分)﹣﹣﹣Have you ______tho dirty marks ______ your shoes Lily

﹣﹣﹣No I haven't. I tried but I couldn't make them clean Mom.

Aconnectedwith Bdivided..into

Ccleanedoff

【分析】莉莉,你把鞋子上的脏痕擦干净了吗?

不,没有。我尝试了,但是我擦不干净,妈妈。

【解答】connectedwith把…和…连接起来;dividedinto把…分成;cleanedoff把…

弄干净。根据后句句意"不,没有。我尝试了,但是我擦不干净,妈妈"可知,前句句意

"你把鞋子上的脏痕擦干净了吗",要填"把…弄干净",其它选项语意不通。

故选:C

【点评】考查动词短语,要牢记动词短语的词义及用法,进行比较分析,选择正确答案。

51分)Up till now there have been thirteen subways in Chengdu. They make travel around

Chengdu________.

Aconvenient Bmore convenient

Cthe most convenient

【分析】到目前为止,成都共有地铁13条。它们使成都周边的旅游更加方便。

【解答】convenient方便的;more convenient更方便的;the most convenient最方便的。

根据Up till nowthere have been thirteen subways in Chengdu"到目前为止,成都共有地铁

13"可知,它们使成都周边的旅游"更方便",填比较级more convenient

故选:B

【点评】考查比较级,要熟练掌握比较级的用法,根据具体的语境仔细分析选择恰当的

比较级形式。

61分)﹣﹣﹣Can your daughter go shopping with us Mrs. Zhang

﹣﹣﹣ Yes but one moment plea. She______the piano in her room.

Aplays Bis playing

16页(共42页)

Cwas playing

【分析】﹣张太太,你女儿能和我们一起去购物吗?

﹣好的,请等一下。她正在她的房间里弹钢琴。

【解答】plays动词的第三人称单数形式,is playing动词的现在进行时结构;was playing

动词的过去进行时结构。问句询问"你女儿能和我们一起去购物吗",根据答语的"请等一

"可知她正在她的房间里弹钢琴。故用现在进行时。主语是第三人称单数she,故be

词用is,故用is playing

故选:B

【点评】当题干中没有明显的时间状语时可以通过语境来判断使用何种时态。

71分)﹣﹣﹣ is always full of ______becau he takes exerci every day.

﹣﹣﹣So he is.

Ahumour Btalent Cenergy

【分析】﹣﹣张先生他总是精力充沛,因为他每天都锻炼身体。

﹣﹣的确是。

【解答】humour幽默;talent才艺;energy精力,根据he takes exerci every day,可知

是充满精力。

故选:C

【点评】熟知不可数名词意思与用法,结合语境,仔细分析,可得出答案。

81分)﹣﹣﹣As a son what do you think of your father Tony

﹣﹣﹣ I think he is the kind of man ________ loves challenges and never accepts the answer

no' easily.

Awho Bwho Cwhich

【分析】﹣﹣﹣作为一个儿子,你觉得你父亲怎么样,托尼?

﹣﹣﹣我认为他是那种喜欢挑战的人,从不轻易接受""的回答。

【解答】根据题干,可知考查定语从句,先行词是man,指人,作主语,故关系代词用

who.

故选:A

【点评】熟悉关系代词的用法,结合题意,给出答案。

91分)﹣﹣﹣Maradona (马拉多纳)_____as one of the most gifted players in the history of

sports!

17页(共42页)

﹣﹣﹣I agree. But it's a pity that he died too young only sixty years old.

Aregards Bis regarding

Cis regarded

【分析】﹣﹣马拉多纳被认为是历史上最具天赋的球员之一。

﹣﹣我同意。但遗憾的是他死的太年轻, 只有六十岁。

【解答】根据题干,可知考查一般现在时态的被动语态。根据句意,﹣﹣马拉多纳被认

为是历史上最具天赋的球员之一。可知应用被动语态,即 考查短语be regarded as 被看

做或被认为…,因此排除AB

故选:C

【点评】掌握一般现在时态的被动语态的构成和用法,根据句意,给出答案

101分)﹣﹣﹣Dear classmates can you tell me_____

﹣﹣﹣ By working hard together.

Ahow we can make the Chine Dream come true

Bwhere we can make the Chine Dream come true .

Cwhen we can make the Chine Dream come true

【分析】﹣﹣亲爱的同学们,你能告诉我我们如何能够实现中国梦吗?

﹣﹣通过一起加油干。

【解答】根据题干,可知考查宾语从句。根据宾语从句的三要素,语序、时态和引导词。

分析各个选项,可知每个选项都是陈述语序,语序都是正确的;从句的谓语都是can make

构成,时态都是正确的。只是从句的引导词不同。根据句意,﹣﹣亲爱的同学们,你能

告诉我我们如何能够实现中国梦吗?﹣﹣通过一起加油干。可知,对方式提问,因此应

how

故选:A

【点评】掌握宾语从句的构成和用法,结合句意,分析选项,给出答案。

二、补全对话根据对话内容, 从方框中选出适当的选项补全对话。(共 5小题,每小题10

分:计10分)

1110分)Amy Hi Tina! I'm going swimming. Would you like to go with me

Tina 1 D . Look at my finger!

Amy Oh! 2 C .

Tina I broke the plate and cut my finger when I was doing the dishes.

18页(共42页)

Amy That's terrible ! 3 E .

Tina No. It's not a big deal. In fact it's good for us to learn how to do chores.

Amy I think so.4 A .

Tina You're right. Labour (劳动) is important for our development. If we put it into

practice we can be more independent and helpful in the future.

Amy That's for sure! By the way what do you usually help to do around the hou

Tina I just try to do what I can 5 B .

Amy That's good enough. Take care!

Tina Thank you. Let's go swimming another time.

Amy OK.

A. Doing chores can help us learn how to look after ourlves.

B. such as cleaning the room and taking out the rubbish.

C. What's the matter

D. Sorry I can't.

E. Is it rious

【分析】艾米:嗨,蒂娜!我去游泳。你愿意和我一起去吗?

缇娜:对不起,我不能。看我的手指!

艾米:哦!怎么了?

缇娜:我洗盘子的时候把盘子打碎了,割破了手指。

艾米:真糟糕!严重吗?

缇娜:不。没什么大不了的。事实上,学习如何做家务对我们有好处。

艾米:我也这么认为。做家务可以帮助我们学会如何照顾自己。

缇娜:你是对的。劳动对我们的发展很重要。如果我们把它付诸实践,我们可以在未来

更加独立和有用。

艾米:那是肯定的!顺便问一下,你通常都帮忙做些什么家务呢?

缇娜:我只是尽我所能,比如打扫房间和倒垃圾。

艾米:那样足够好了。当心!

缇娜:谢谢你!我们改天去游泳吧。

艾米:好的。

19页(共42页)

【解答】1D. 根据上文"Would you like to go with me"以及后面一句"Look at my

finger!"可知空处应做否定回答,D"Sorry I can't."符合题意,故选D

2C. 根据下文"I broke the plate and cut my finger when I was doing the dishes."可知空处

应询问手指是怎么了,C"What's the matter"符合题意,故选C

3E. 根据下文"No. It's not a big deal."结合选项可知空处应是个一般疑问句询问严重

吗,E"Is it rious"符合题意,故选E

4A. 根据上文"In fact it's good for us to learn how to do chores."以及前一句"I think

so."可知空处也应谈论做家务的好处,A"Doing chores can help us learn how to look after

ourlves."符合题意,故选A

5B. 根据上文"what do you usually help to do around the hou"结合选项可知空处应

谈论自己常做的家务,B"such as cleaning the room and taking out the rubbish."符合题意,

故选B

【点评】认真阅读试题背景,了解阅读材料的背景、话题或主题,是解决完成此对话的

关键。

.完形填空。阅读下面两篇短文, 根据短文内容,从ABC三个选项中选出可以填入

空白处的正确答案。(共计15小题, 20分。 A篇每小题5分,计10分: B篇每小题

5分,计10分)

125分)Dear Peter

I'm very glad to receive your letter . In your letter you told me that you would travel to

Chengdu during the Spring Festival and want to 1 A the hotpot. Here I'd like to

introduce this traditional Chengdu food to you first.

Hotpot is the most famous and favourite folk 2 C in Chengdu. No matter when you

come to Chengdu people who are eating hotpots can be found everywhere. It is very

convenient to make a hotpot either at home or in a restaurant. Usually a metal pot is fixed in

the middle of a dining table. When the soup in the pot is 3 B dishes like mutton beef

fish and vegetables are put into the pot. After a while you can enjoy the delicious dishes. It is

becau the hotpot can keep the dishes 4 A all the time that it is extremely popular in

winter. Of cour there are a great variety of hotpots bad on different tastes. Eating hotpots is

also a good way to relax.

Interested in it If so welcome to experience it for 5 B !

20页(共42页)

Yours

Li Hua .

1A. taste B. treat C. trade

2 B. invention C. dish

3A. dancing B. boiling C. preparing

4A. warm B. healthy C. delicious

5A. mylf B. yourlf C. ourlves

【分析】文章以书信的形式介绍了四川火锅。

【解答】1A.动词辨析.A品尝,B招待,C交易,根据the hotpot应该是想品尝四

川火锅,故答案是A

2C.名词辨析.A音乐,B发明,C菜,根据Hotpot is the most famous and favourite

folk 2in Chengdu及常识,可知火锅是成都最有名、最受欢迎的民间菜肴,故答案是

C

3B.动词辨析.A跳舞,B煮沸,C准备,根据When the soup in the pot is 应该是锅

里的汤煮沸时下菜,故答案是B

4A形容词辨析.A温暖的,B健康的,C美味的,根据It is becau the hotpot can keep

the dishes 应该是火锅保持菜一直热,故答案是A

5B代词辨析.A我自己,B你自己,C我们自己,根据If so welcome to experience

it for 及上文,可知你自己来品尝吧,故答案是B

【点评】做完形填空首先要通读全文,了解大意,一篇完形填空的文章会有许多空格,

所以,必须先通读一遍,才能大概了解文章内容,千万不要看一句,做一句.其次要逐

句分析,前后一致,选择答案时,要考虑整个句子的内容,包括搭配、时态、语法等.这

篇完型要多注意:填空时多联系上下文,注意固定搭配,答案全部填完后,再通读一遍

文章,检查是否通顺流畅了,用词得当,意思正确.

1310分)A boy lost his arms in an accident. Since then he has had to depend on his younger

brother. Except for writing with his toes he was 1 B to do anything el. As the two

brothers grew up together they had their own problems and would often 2 A . Then

one day his younger brother went away and lived alone. The boy was heartbroken and didn't

know what to do.

21页(共42页)

A 3 C thing happened to a girl. One night the girl was preparing dinner when it

caud a fire. The fire took her hands away. Though her elder sister wanted to take care of her

she 4 A . At school. She studied hard. She learned to be independent."I am lucky.

Though my arms are broken my heart can 5 B fly" she once wrote.

One day the boy and the girl were both invited to a TV program. The boy told the TV

host about his uncertain future 6 A the girl had great interest in her life. They were

both asked to write 7 B on a piece of paper with their toes. The boy wrote My younger

brother's arms are my arms. While the girl wrote Broken wings 8 C heart.

They both 9 C the same hard times but their different attitudes decided the nature

of their lives. It is true that life is unpredictable. Disasters (灾难) can strike at any time.

10 A you deal with the bad luck is the test of your character.

1A. able B. unable C. disabled

2A. argue B. regret C. discuss .

3A. different B. common C. similar

4A. refud B. agreed C. accepted

5A. hardly B. still C. also .

6A. while B. although C. when

7A. everything B. something C. nothing

8A. flew B. broken C. flying

9A. exchanged B. expresd C. experienced

10A. How B. Why C. When

【分析】文章通过两个人对待苦难的不同态度告诉我们灾难在任何时候都可能发生,如

果你选择抱怨和逃脱,那么这个灾难就会一直伴随着你。如果你选择坚强,那么灾难就

会变成就会变成财富。

【解答】1B形容词辨析.A能的,B 不能的,C残疾的,根据上文 he has had to depend

on his younger brother他不得不依靠他弟弟的胳膊。这里应该是除了用脚写字,他什么也

做不了,故答案是B

22页(共42页)

2A动词辨析.A争论,B后悔,C讨论,根据上句As the two brothers grew up together

they had their own problems 由于两兄弟是一起成长起来的,他们也都有自己的问题,后

面应该是并会经常吵架,故答案是A

3C.形容词辨析.A不同的,B普通的,C相似的,根据下文的故事,可知相似的

事发生在一个小姑娘身上,故答案是C

4A.动词辨析.A拒绝,B同意,C接受,根据后面She learned to be independent."

学习独立,应该是尽管她姐姐想照顾她,她拒绝了,故答案是A

5B.副词辨析.A几乎不,B仍然,C也,Though my arms are broken my heart can

5fly前面说失去的双臂,后面应该是我心仍能飞翔,故答案是B

6A.连词辨析.A然而,B尽管,C当…时,根据男孩告诉电视主持人他前途未卜,

女孩对她的生活充满希望, 表转折,故答案是A

7B.代词辨析.A所有的,B一些,C没有什么,根据They were both asked to write

7on a piece of paper with their toes应该是要求用脚在纸上写些什么,故答案是B

8C.动词辨析.A飞行,过去式,B损坏,C飞行,现在分词,根据Broken wings

8heart及上文可知应该是受损的翅膀,心也要飞翔,用现在进行时时表将来,构成是

be doing,故答案是C

9C.动词辨析.A交换,B表达,C经历,根据上文可知两人同样经历了困难时光,

故答案是C

10A.连词辨析.A怎样,B为什么,C何时,根据语境,应该是如何处理不幸的事

情是对你性格的真正考验,故答案是A

【点评】做完形填空首先要通读全文,了解大意,一篇完形填空的文章会有许多空格,

所以,必须先通读一遍,才能大概了解文章内容,千万不要看一句,做一句.其次要逐

句分析,前后一致,选择答案时,要考虑整个句子的内容,包括搭配、时态、语法等.这

篇完型要多注意:填空时多联系上下文,注意固定搭配,答案全部填完后,再通读一遍

文章,检查是否通顺流畅了,用词得当,意思正确.

八、阅读下面短文,根据短文内容判断句子的正误。正确的涂A“, 错误的涂B. (共

1小题,每小题10分;计10分) .

1410分)2020 was a tough year but we made it through becau of you.

Angels in white in face of a sudden COVID19 you stepped forward. You teach us

courage. You teach us responsibility. You teach us support. You teach us thankfulness. You

23页(共42页)

teach us love.

Construction workers becau of you a hospital was built in ten teach us

resolution.

Volunteers every one of you contributes in your own way nding doctors and nurs

between hospitals and home delivering vegetables to isolated people safeguarding

communities. You teach us belief . We don't know your names but we 'll remember your

faces.

Our young soldiers when we e you we e hope. You teach us will power. You teach

us belief . We don't know your names but we'll remember your faces.

Everyone taking part in poverty alleviation(扶贫). You teach us care. You teach us

confidence. You provide direction. You work wholeheartedly. No one was left behind. No

one will be left behind. You have got our back. We've got yours.

Saluting (致敬) every Chine who helped others and helped themlves. Despite its

difficulties 2020 has a silver lining becau of you.

1At the beginning of the passage the writer us a word"tough" to tell us that 2020 was a

very relaxing year. B (判断对错)

2When COVID19 suddenly broke out our doctors and nurs stepped forward. They

teach us much.

A (判断对错)

3In the passage the writer mainly express his respect for every Chine except poverty

alleviation workers. B (判断对错)

4From the passage we can conclude that in the working people they have something

in is a kind of strength spirit and character. A (判断对错)

5The best title for the passage should be"2020 Becau of You"". A (判断对错)

【分析】短文讲了2020年是艰难的一年,但因为你,我们度过了低谷。详细地介绍了人

们是如何度过困难的。

【解答】细节判断题。

1B.根据"2020 was a through year but we made it trough becau of you."可知在文章

的开头,作者用了"tough"这个词来告诉我们,2020年是非常轻松的一年是错误的,是艰

24页(共42页)

难的一年。故答案为B

2A.根据"Angels in white in face of a sudden COVID19 you stepped forward. You

teach us courage. You teach us responsibility. You teach us support. You teach us thankfulness.

You teach us love."可知当新冠肺炎疫情突然爆发时,我们的医护人员挺身而出。他们教我

们很多。故答案为A

3B.根据"Everyone taking part in poverty alleviation(扶贫). You teach us care. You teach

us confidence. You provide direction. You work wholeheartedly. No one was left behind. No

one will be left behind. You have got our back. We've got yours."可知在文章中,作者主要表

达了他对除了扶贫人员之外的每一个中国人的尊敬是错误的,包括扶贫人员。故答案为

B

4A.根据"Our young soldiers when we e you we e hope. You teach us will

ne taking part in poverty alleviation(扶贫). You teach us care. Saluting (致

敬) every Chine who helped others and helped themlves. "可知从文章中,我们可以得

出结论,在这些劳动人民中,他们有一些共同之处。那是一种力量,一种精神,一种品

格。故答案为A

5A.根据"Despite its difficulties 2020 has a silver lining becau of you."可知这篇

文章最好的题目应该是"2020,因为你。"故答案为A

【点评】做好简单推理判断题。以具体事实为依据进行推理,做出判断。只要弄清事实,

即可结合常识推断出合理的结论。

九、阅读下面两篇短文,根据短文内容选择正确答案。(共 10小题,每小题10分;计20

分)

1510分)There are some popular family videos that are being posted on Chine social media

the days. Living in a multi generation family can be both enjoyable and annoyed. Last

week our magazine interviewed a few teenagers who live with their grandparents. Let's e

how they feel about living in a big family.

Wen Jiayi 14 Chengdu China

Living with my grandparents helps me have a better understanding of the meaning of

"family". The time I spend with my grandparents is longer than the time I spend with my

parents. We have fun together. We go on walks chat while having lunch and watch TV. My

grandfather is our family's cook. I often help him buy ingredients for our dishes.

25页(共42页)

Liu Haoxuan 13 Beijing China

Most of the time I enjoy living with my grandparents. I think they're cute. But

sometimes I also feel annoyed. They look at new things with an oldfashioned view and try to

make me believe that some things are unacceptable. I guess this is called the"generation gap".

Zheng Yishi 16 Ohio US

I am very clo to my grandparents as well as to most of my other relatives. Most of my

American friends don't have such clo family relations as Chine people do. Although I do

know that some ItalianAmericans have big families all of the members of an Italian family

might live on the same street. It ems that different cultures have different family traditions

that they keep even after moving to another country.

1Where can we most probably read this passage B

A. In a story book.

B. In a magazine.

C. In a science fiction.

2How does Wen Jiayi feel about living with his grandparents A

A. Enjoyable.

B. Annoyed.

C. Unacceptable.

3What does a generation family mean C

A.A family with people from different countries.

B. A family with people who are from the same age.

C. A family with kids parents grandparents or even more.

4Which of the following is NOT TRUE according to the passage B

A. Wen Jiayi spends more time with her grandparents than with her parents.

B. Liu Haoxuan enjoys living with his grandparents all the time.

C. Most American people don't have clo family relations as Chine people do.

5What's the main idea of the passage C

A. Some popular family videos.

B. Different families have different traditions.

26页(共42页)

C. Some teenagers' feelings about living in a big family.

【分析】本文主要讲了几个孩子对于住在大家庭的感受。

【解答】1B.文章来源题。根据第一段Last week our magazine interviewed a few

teenagers who live with their grandparents. 可知杂志采访了一些青少年,因此判断本文会

在杂志中读到,故选B

2A.细节理解题。根据第二段We have fun together. 可知温佳怡认为和祖父母生活在

一起很快乐,故选A

3C.词义猜测题。根据第一段Let's e how they feel about living in a big family.可知文

中讲了青少年住在大家庭的感受,因此猜测划线单词的含义为大家庭,即有孩子,有祖

父母、父母甚至更多人的家庭,故选C

4B.细节判断题。根据第三段Most of the time I enjoy living with my grandparents.

知刘浩轩认为大多时间喜欢和祖父母生活在一起,而B选项意为他总是喜欢和祖父母生

活在一起,与原文不符,因此不正确。故选B

5C.主旨大意题。根据第一段Last week our magazine interviewed a few teenagers who

live with their grandparents. Let's e how they feel about living in a big family.可知本文主要

讲了几个孩子对于住在大家庭的感受。故选C.

【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内

容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。

1610分)When everyone in China is wearing masks to stop the novel coronavirus many

people in western countries don't em to want to do the same. For example an Italian

lawmaker was criticized(批评) by his coworkers when he went to work with a

said he was "causing panic."But why do the East and the West have different ideas about

wearing masks Let's take a look.

In the West people should wear masks only when they get sick. People e masks as a

tool to protect sick people and stop dia from spreading so healthy people don't need to

wear them. But as the number of COVID19 cas is growing around the worldpeople in the

West are changing their ideas. In the US for example many healthy people are starting to

wear masks now to protect themlves.

In Asian countries like China and Japanwearing masks is common. in 1910 Chine

doctor Wu Liande invented the modern medical mask during the pheumonic plague(加度).

27页(共42页)

Since thenmasks have become a symbol of China's position as a modern scientific nation.

During the 2003 SARS epidemic(疫情) people in China and East Asia also ud masks to

protect themlves.

In Japan wearing masks shows your politeness when you get a cold of flu. Some

Japane also turn masks into fashion accessories(配饰).They have different colors and

patterns to choo to match their clothes. Some young women wear masks when they don't

have their makeup on. Many pop stars in Asia also u masks to protect their privacy (隐私).

The cultural and historical background has made it easier for people in the East to wear masks

when epidemics break out.

1What did the coworkers think of the Italian lawmaker B

was too worried to work

made other people nervous.

was unwilling to go to work.

2In the past people in the West wore masks when A .

A. they themlves were sick

B. they were talking to doctors

C. they were shy or worried

3From the third paragraph we know that C .

A. healthy people in the West are starting to wear masks

around the world u masks in different ways

's common for the Asian people to wear masks when epidemics break out.

4From the last paragraph what might people u masks to do in Japan A

politeness.

b. Protect privacy.

fashionable.

d. Protect their makeup.

A. abc

28页(共42页)

5The passage mainly talks about C .

A. western opinions about masks.

B. mask culture in the East.

C. different opinions about wearing masks between the East and the West.

【分析】这篇文章讲述了由于文化和传统的不同,人们在抗击新冠疫情中东西方对戴口

罩的看法各不相同。

【解答】1B.细节理解题。根据第二段For example an Italian lawmaker was

criticized (批评)by his coworkers when he went to work with a mask.

They said he was "causing panic"(恐慌).例如,一位意大利议员戴着面具上班时

受到同事的批评。他们说他"引起恐慌"。可知这位议员的同事认为他带口罩引起了人们

的恐慌.故选B

2A.细节理解题。根据文章第二段,In the Westpeople should wear masks only when

they get sick chronic allergies(慢性过敏) or infectious(传染的) diasfor example.

在西方,人们只有在生病时才应该戴口罩,例如慢性过敏或传染性疾病.可知,过去在

西方,只有当人们真的生病的时候才会戴口罩,故选A

3C.细节理解题。根据In Asian countries like China and Japanwearing masks is common.

在中国和日本等亚洲国家,戴口罩很常见。以及During the 2003 SARS epidemic(疫情)

people in China and East Asia also ud masks to protect themlves.2003年非典型肺炎流

行期间,中国和东亚的人们也使用口罩来保护自己。可知从第三段我们就知道了流行爆

发时,亚洲人戴口罩是很常见的。故选C

4A细节理解题。根据第六段 In Japan wearing masks shows your politeness

when you get a cold or flu. Some Japane also turn masks into fashion.

Many pop stars in Asia also u masks to protect their privacy(隐

私).在日本,感冒或流感时戴口罩是礼貌的表现。一些日本人还把面具变成了时尚。亚

洲的许多流行歌星也用面具来保护自己的隐私。可知在日本带口罩是为了表示礼貌,也

是一种时尚,同时可用来保护隐私.故选A

5C推理判断题.根据第六段wearing masks shows your politeness when you

get a cold or flu. Some Japane also turn masks into fashion.当你感冒或流

感时,戴口罩表明你的礼貌,一些日本人还把面具变成时尚;和Many pop stars in

Asia also u masks to protect their privacy(隐私) 可知戴口罩是为了表示礼

29页(共42页)

貌,时尚,保护隐私等多种方式.很多亚洲的流行歌星也用面具来保护自己的隐私。故

C

【点评】做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.其次,细读题材,各

个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,

再回到原文中去寻找、捕获有关信息。

一、根据首字母及句意补全单词,并将单词完整地写在答题卡相应题号后。(共5个小题,

每小题1分,计5分)

171分)I didn't think our meeting was a ccidental . He must have known I would be there.

【分析】我不认为我们的会面是偶然的。他一定知道我会在那里。

【解答】根据He must have known I would be there"他一定知道我会在那里"及首字母提示

可知,我不认为我们的会面是"偶然的"was系动词,系表结构,填形容词accidental

表语。

故答案为:accidental

【点评】首字母填空类型题要充分理解句意,再根据首字母提示完成试题,注意时态、

单复数、词性等变化。

181分)﹣﹣﹣What did you do last Sunday

﹣﹣﹣I just stayed home watching a d ocumentary film about the war on North Korea.

【分析】﹣﹣上星期天你做了什么?

﹣﹣我只是呆在家里看一部关于朝鲜战争的纪录片。

【解答】根据watching"观看"及首字母提示可知,documentary film"纪录片"固定搭配。

故答案为:documentary

【点评】首字母填空类型题要充分理解句意,再根据首字母提示完成试题,注意时态、

单复数、词性等变化。

191分)G radually children began to understand what I said. They couldn't help laughing

loudly.

【分析】渐渐地,孩子们开始明白我说的话。他们忍不住大笑起来。

【解答】根据children began to understand what I said. They couldn't help laughing loudly."

孩子们开始明白我说的话。他们忍不住大笑起来。"及首字母提示可知,应该是"渐渐地"

修饰句子用副词Gradually

故答案为:Gradually

30页(共42页)

【点评】首字母填空类型题要充分理解句意,再根据首字母提示完成试题,注意时态、

单复数、词性等变化。

201分)He is very busy on weekdays. So he v alues the time he spends with his family on

weekends.

【分析】他平日很忙。所以他很珍惜周末和家人在一起的时间。

【解答】根据He is very busy on weekdays"他平日很忙"及首字母提示可知,"珍惜"周末

和家人在一起的时间。主语he第三人称单数,一般现在时态,谓语动词用value的第三

人称单数values

故答案为:values

【点评】首字母填空类型题要充分理解句意,再根据首字母提示完成试题,注意时态、

单复数、词性等变化。

211分)﹣﹣﹣ Who do you a dmire most Li Lei

﹣﹣﹣Zhong Nanshan. Not only I but also my classmates look up to him. He is the real hero

of our times.

【分析】﹣﹣李雷,你最崇拜谁?

﹣﹣钟南山说。不仅我而且我的同学都尊敬他。他是我们这个时代真正的英雄。

【解答】根据Not only I but also my classmates look up to him"不仅我而且我的同学都尊敬

"及首字母提示可知,应该问"你崇拜谁?"助动词do后跟动词原形admire

故答案为:admire

【点评】首字母填空类型题要充分理解句意,再根据首字母提示完成试题,注意时态、

单复数、词性等变化。

二、完成对话。在空格中填上适当的单词,一空一词(含缩写词)(共10个小题,每小题

10分,计10分)

2210分)A Tony today is Martin Luther King's birthday . But I know 1 little about

him could you plea tell me more about him

B No problem Martin Luther King Jr. was an American leader of the civil rights

movement in the 1960s. He is remembered for his nonviolent protests (暴力抵抗)against

the2 unequal / unfair treatment of AfricanAmerican.

A I heard one of the most important things 3 related to him happened in 1963

right

31页(共42页)

B Quite right. That year more than 250 000 people gathered in Washington D.C. for

the"March on Washington". King spoke to them on the steps of President Abraham Lincoln's

memorial纪念碑). He made a historic speech 4 famous/ known for " I Have a Dream

"

A What were the most encouraging words in his speechAnd What result did it cau

B They were "I have a dream thatone day.. little black boys and black girls will be able to

5 join/shake hands with little white boys and white girls as sisters and brothers."And his

actions helped pass the Civil Rights Act (民权法)of 1964.

A Did the Civil Rights Act 6 solve all kinds of racial discrimination(种族歧视)

BNo it didn't. Black Americans still did not have the same voting rights as white

Americans7 especially in southern states.

A Why was he killed

B You know in the 8 following years King worked for economic equality. But

some white people disliked him. So on April 41968 while he was standing outside his hotel

room a white man named James Earl Ray shot him in the face. King soon died of his 9

wounds

A No wonder that he is remembered by American people. Nowadays American black people

are still fighting hard for their rights. I think Martin Luther King Jr. was a person to be 10

respected/ remembered by the world. Thank you for telling me so much Tony!

B You're welcome.

【分析】A:托尼,今天是马丁路德•金的生日。但是我对他知之甚少,你能告诉我关于

他的更多情况吗?

B没问题。小马丁路德•金是1960年代美国民权运动的领袖。他因为反对非洲裔美国人

遭受的不公平待遇开展非暴力对抗而闻名。

A:我听说有关他的最重要的一个事情发生于1963年,是吗?

B:很对。那一年,超过25万人在华盛顿特区集会,参加华盛顿游行。金站在林肯总统

纪念堂的阶梯上对他们演讲。他做了历史上著名的《我有一个梦》的演讲。

A:他的演讲中最鼓动人的是什么话?导致了什么结果?

B:它们是"我有一个梦……有一天,黑人小男孩和小女孩能够和白人小男孩和小女孩像

兄弟姐妹一样手挽手。"他的行动促进了1964年《民权法案》的通过。

32页(共42页)

A《民权法案》解决了种族歧视的各种问题了吗?

B:没有。美国黑人仍然不能和白人一样拥有同样的选举权,特别在南方各州。

A:他为什么遭到刺杀?

B:你知道,在接下来的几年,金致力于经济平等。但是白人不喜欢他。因此,19684

4日,当他站在宾馆房间外面时,一个叫做詹姆斯•厄尔•雷;的白人男子射中了他的

面部。金很快就因伤口而死亡。

A:毫无疑问他被美国人怀念着。现在美国黑人仍然为自己的权利而做艰苦卓绝的斗争。

我认为小马丁路德•金是值得被全世界尊敬(纪念)的人。托尼,谢谢你告诉我这么多。

B:不客气。

【解答】1little. 考查副词。考查根据句中""所说,根据下文" could you plea tell me more

about him"所说,但是我对他知之甚少,你能告诉我关于他的更多情况吗?little是副词,

意思是"很少",充当状语。故填 little

2unequal / unfair.考查形容词。根据上文" Martin Luther King Jr. was an American

leader of the civil rights movement in the 1960s"所说,小马丁路德•金是1960年代美国民权

运动的领袖。他因为反对非洲裔美国人遭受的不公平待遇而开展非暴力对抗而闻名。

unequal / unfair是形容词,意思是"不公平的"充当treatment 的定语。故填unequal / unfair

3related. 考查形容词。根据上文"He is remembered for his nonviolent protests (力

抵抗)against the2treatment of AfricanAmerican"所说,小马丁路德•金是1960年代

美国民权运动的领袖。他因为反对非洲裔美国人遭受的不公平待遇而开展非暴力对抗而

闻名。故知句意是:我听说与他有关最重要事件之一是发生于1963年的华盛顿大游行,

是吗?related to意思是"与……相关的",充当things的后置定语。故填related

4famous.考查形容词。根据语境所说句意是,他做了历史上著名的《我有一个梦》的

演讲。"famous for"意思是"以……著名的),充当speech的后置定语。故填famous

5join/shake.考查动词。根据语境所说句意是,有一天,黑人小男孩和小女孩能够和

白人小男孩和小女孩像兄弟姐妹一样手挽手。join/shake hands with与……手握手。本句

还是be able to do sth句型,故所填动词用原形。故填 join/shake

6solve.考查动词。根据句中"all kinds of racial discrimination"可知,此处是"解决"之意,

即《民权法案》解决了种族歧视的各种问题了吗?solve是动词,意思是"解决"。本句是

一般疑问句,故所填动词用原形。故填solve

7especially .考查副词。根据语境所说句意是,美国黑人仍然没有和白人一样拥有相

33页(共42页)

同的选举权,特别是在南方各州。especially是副词,意思是"特别是",作为状语。故填

especially

8following. 考查形容词。根据语境所说句意是,在接下来的数年,金致力于经济上

的平等。following是形容词,有意思"后来的;接下来的"充当years的定语。故填following

9wounds. 考查名词。根据上文"So on April 41968 while he was standing outside his

hotel room a white man named James Earl Ray shot him in the face"所说,因此,19684

4日,当他站在宾馆房间外面时,一个叫做詹姆斯•厄尔•雷;的白人男子射中了他的

面部。金很快就因伤口而死亡,wound是可数名词,用其复数,表示"伤口"这个整体概

念。故填wounds

10respected/ remembered.考查动词。根据上文"No wonder that he is remembered by

American people"所说,毫无疑问他被美国人怀念着。我认为小马丁路德•金是值得被全

世界尊敬(纪念)的人。respect/ remember是动词,意思是"尊重/ 纪念",用其过去分词,

构成被动语态。故填respected/ remembered

【点评】首先要通读短文,掌握大意,特别要注意上下文之间的联系,确定某处的需要

的词汇和形式,就可以确定正确答案.

三、短文填空。从下面方框中选择10个单词,并将其正确形式填写在相应位置,使短文意

思正确、通顺(每词限用一次)(共1小题,每小题10分;计10分)

2310分)

deep fullfriendelectric meanmountainmoon me ri shine silence

tired

Driving to a friend's hou on a recent evening I was attracted by the sight of the full moon

1 rising just above my friend's rooftops (屋顶) . I stopped to watch it for a few

moments thinking about what a pity it was that most city people 2 mylf included

usually miss sights like this becau we spend most of our lives indoors.

My friend had also en it. He grew up living in a forest in Europe and the moon 3

meant a lot to him then. It had touched much of his life.

I know the feeling. Last December I took my venyearold daughter to the

mountainous jungle of northern India with some friends. We stayed in a forest resthou

with no 4 electricity or running hot water. Our group had campfires outside every night

34页(共42页)

and indoors when it was too cold outside.

The moon grew to its 5 fullest during our trip . Between me and the high

mountains lay three or four valleys山谷) .Not a light 6 shone in them and not a sound

could be heard .It was one of the quietest places I have ever knownAnd above me was the full

moonwhich struck me7 deeply .

Today our lives are filled with glassmetalplastic and fiberglassWe have televisions

cellphonespagerselectricityheaters and ovens and airconditionerscarscomputers

Struggling through traffic that evening at the end of a 8 tiring daymost of us spent

in doorsI thought that before long I would like to live in a small cottageThere I will grow

vegetables and read books and walk in the 9 mountains I may become an old man

thereBut I will be able to walk outside on a cold 10 silent night and touch the moon.

【分析】本文主要介绍了作者在山区生活的一些感触,特别是对月亮的感触。

【解答】1rising考查现在分词。根据" I was attracted by the sight of the full moon 1

_____just above my friend's rooftops (屋顶) ."结合给出的英语提示,可知此处是指我被

一轮满月在我朋友房屋上方升起的景色吸引了,对于月亮来说,正在升起,所以要用现

在分词rising来填空,表正在进行。故填rising.

2mylf考查代词。根据"most city people 2_____included usually miss sights

like this "结合给出的英语提示,可知此处是指大部分的城市里的人,包括我自己在内,

通常会错过像这样的景色,所以要用mylf来填空。故填mylf.

3meant.考查动词。根据"He grew up living in a forest in Europe and the moon 3

_____ a lot to him then."结合给出的英语提示,可知此处是指他在欧洲的森林里长大的,

月亮对于他来说意味着很多,主体时态是一般过去时,所以要用meant来填空。故填meant.

4electricity.考查名词。根据"We stayed in a forest resthou with no 4_____or

running hot water."结合给出的英语提示,可知此处是指我们待在森林里的一个休养所里,

没有电,不能加热水。前面是no,所以要用名词electricity来填空。故填electricity.

5fullest.考查形容词最高级。根据"The moon grew to its 5_____ during our trip ."

结合给出的英语提示,可知此处是指月亮在我们旅途中变的最圆,所以要用形容词最高

fullest来填空。故填fullest.

6shone.考查动词。根据"Not a light 6_____in them "结合给出的英语提示,可知

此处是指没有一点灯光在其中闪耀,主体时态是一般过去时,所以要用shone来填空。

35页(共42页)

故填shone.

7deeply考查副词。根据"And above me was the full moonwhich struck me7_____."

结合给出的英语提示,可知此处是指我头上是满月,它深深地打动了我,前面是动词,

所以要用副词deeply来填空。故填deeply.

8tiring.考查形容词。根据空格后面的词语是名词"day"结合给出的英语提示,可知

此处是指疲劳的一天,所以要用形容词tiring来填空,ing结尾的形容词修饰物。故填tiring.

9mountains.考查名词。根据"There I will grow vegetables and read books and walk in

the 9_____"结合给出的英语提示,可知此处是指我可以在那里种植蔬菜,读书和

在山间步行,山区有很多山,所以要用复数名词mountains来填空。故填mountains.

10silent.考查形容词。根据" I will be able to walk outside on a cold 10_____ night

and touch the moon."结合给出的英语提示,可知此处是指我将能在一个寒冷的安静的夜

晚,触摸月亮,后面是名词,所以要用形容词silent来填空。故填silent.

【点评】首先要通读短文,掌握大意,特别要注意上下文之间的联系,确定某处的需要

的词汇和形式,就可以确定正确答案.

四、阅读表达(共2小题;计10分)

245分)Are some people born clever and others born stupid Or is intelligence developed

by our environment and our experiences 1 B . In some degree our intelligence is

given to us at birthand no amount of special education can make a genius (天才) out of a

child born with low the other hand 2 F Therefore the limits of a

person's intelligence are fixed at birth. Whether or not he reaches tho limits will depend on

his environment.

It is easy to show that intelligence is something that we are born with. 3 A the

clor they are likely to be in intelligence. If we take two strangers by chance from the

population it is likely that their degree of intelligence will be completely different. If on the

other hand we compare two twins they will very likely be as intelligent as each other. 4

E and this clearly suggests that intelligence depends on birth.

Imagine now that we take two twins and put them in different environments. We might

nd one for example to a university and the other to a factory parately where the work is

boring. We would soon find differences in their intelligence developing 5 C . This

conclusion is also suggested by the fact that people who live in clo contact with each other

36页(共42页)

but who are not related at all are likely to have similar degree of intelligence.

clor the blood relationship between two people is.

B. Strangely enough the answers to the questions are yes.

C. and this shows that environment as well as birth plays an important role.

D. Personality is important as intelligence which was given to people at birth.

E. Relations like brothers and sisters parents and children. usually have similar intelligence.

F. a child who lives in a boring environment will develop his intelligence less than one who

lives in a rich environment.

【分析】短文讲了有些人天生聪明,有些人天生愚蠢,详细地介绍了影响智力的因素。

【解答】细节推理题。

1B.根据前句"Are some people born clever and others born stupid Or is intelligence

developed by our environment and our experiences"可知说的是问题的答案,结合选项,

应说奇怪的是,这些问题的答案是肯定的。故选B

2F.根据后句"Therefore the limits of a person's intelligence are fixed at birth. Whether or

not he reaches tho limits will depend on his environment.

"可知说的是发展环境,结合选项,应说生活在枯燥环境中的孩子比生活在丰富环境中的

孩子智力发展得差。故选F

3A.根据前句"It is easy to show that intelligence is something that we are born with."可知

智力是与生俱来的,结合选项,应说两个人之间的血缘关系越密切。故选A

4E.根据前句"we compare two twins they will very likely be as intelligent as each other."

可知说的是亲近的人的智力,结合选项,应说像兄弟姐妹,父母和孩子这样的关系。通

常有相似的智力。故选E

5C.根据后句"This conclusion is also suggested by the fact that people who live in clo

contact with each other but who are not related at all are likely to have similar degree of

intelligence."可知得出的结论,结合选项,应说这表明环境和出生都起着重要作用。故选

C

【点评】做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正

确答案.推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理地分析才能得出正确的答案。

37页(共42页)

255分)完成表格阅读下面短文,根据其内容,完成表格中所缺的信息。

There are many libraries in Britain. Let's learn something about them.

Public libraries

Most towns in Britain have a public library. A library usually has a large lection of books and

other resources which library members can u and borrow for free.

Britain's First Public Library

The first Britain 's public library opened in Manchester in 1852. Its first librarian was a man

called Edward s attended the library 's opening ceremony and two famous

writers called Charles Dickens and William Thackeray were there too.

Services of library

Modern public libraries have something for everyone. Most of them have audio books CDs

newspapers and DVDs as well as books to borrow.

How to Join a Library

To join a library go to your local library and fill in a form. You'll receive a library card which

is needed when using library rvices.

Mobile Libraries

Not everyone can get to a library. Some people live far away from towns and cities. Other

people find it difficult to go out becau they have an illness or a to mobile

libraries the people can still borrow books.

The libraries are special. Unlike most librarieswhich store books in buildingsmobile libraries

usually keep their books in a minibus. The back of the minibus has shelves for the books

and it is big enough for borrowers to step inside and look around. A driver take the minibus

to a certain place at a certain time so people know when to expect can return their

books and borrow some more.

All Aboard the Library!

A school in London didn't have space for a library inside the reverybody

agreed that it was still important to have a school library. So the head of the school Graham

Blakedecided to park an old bus on the school car park and change it into a

helped to paint the bus and after eight months the new library was ready.

38页(共42页)

Title1 Libraries in Britain

Public Libraries A large lection of books and other resources

2 can be ud and borrowed by library

members for free.

Edward Edwards was the first librarian of the

first British public library.

3 Services of library Most of the modern public libraries have audio

books CDs newspapers and DVDs as well

as books for everyone.

If you want to join the library you must get

4 a library card .

Special Libraries Thanks to Mobile librariestho people who

can't get to a library can still borrow books.

Unlike most libraries a minibus5 with

shelves for the books goes to a certain place

at a certain time.

The school in London had to build its library on

an old bus becau the school didn't have

enough space inside the building.

【分析】本文主要介绍了英国的图书馆。

【解答】1Libraries in Britain.考查名词短语。根据第一段There are many libraries in

Britain. Let's learn something about them.可知英国有很多图书馆,让我们了解一些。因此

判断本文的标题为英国的图书馆。故答案为Libraries in Britain.

2can be ud and borrowed.考查被动语态。根据第二段A library usually has a large

lection of books and other resources which library members can u and borrow for free.

可知公共图书馆通常有一个大的藏书和其他资源,图书馆成员可以免费使用和借阅,题

目中使用同义句,原文的主动语态在题目中变为被动语态,can后跟be done的形式构成

被动语态的谓语动词,故答案为can be ud and borrowed.

3Services of library.考查名词短语。根据第四段Services of library可知如下主要介绍

39页(共42页)

了图书馆的服务,故答案为Services of library.

4a library card.考查名词短语。根据第五段To join a library go to your local library and

fill in a form. You'll receive a library card which is needed when using library rvices.可知为

进入博物馆,去当地的图书馆填一个表格,你将会收到一张使用图书馆服务时需要的图

书卡,因此判断为了加入图书馆,需要一张图书卡,故答案为a library card.

5with shelves for the books.考查介词短语。根据第七段The back of the minibus has

shelves for the booksA driver take the minibus to a certain place at a certain time可知迷你

公交车背面有书架,而司机在固定的时间把迷你巴士开到固定的地点,题目中使用同义

句,即有着书架的迷你巴士在固定的时间出现在固定的地点,用介词短语表示伴随,故

答案为with shelves for the books.

【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文找出与题目相对应的内容,将

原文进行总结,并与题目相对应,在空格处写出与原文原意相符的词语,注意同义句之

间的转换,完成后再次阅读并检查。

五、书面表达(计15分)

2615分)假如你是李明,你的英国笔友Mike给你发了一封电子邮件,请认真阅读并用

英语回复.

Hello Li Ming

I'm going to China as an exchange student this September I will spend the Mid

Autumn Festival with a Chine family Could you tell me What is the MidAutumn

Festival How do you celebrate it What table manners should I pay attention to when I

have dinner with them

Write soon

Mike

要求:

1)表达清楚,语法正确,上下文连贯;

2)须回复所有问题(问题1两点,问题2和问题3各三点),并适当发挥;

3)词数:100词左右(开头与结尾已给出,不计入总词数)

4)不得使用真实姓名、校名和地名等.

Dear Mike

40页(共42页)

It's fantastic that you will come to China and spend the Mid Autumn Festival with a

Chine family

Mid Autumn Festival is a traditional festival of China It ud to be as important as Spring

FestivalIt is usually celebrated in September or October This festival is to celebrate the

harvest and to enjoy the beautiful moon light On this day people usually get together with

their families and have a nice meal After that people always eat delicious moon cakes and

watch the moon The moon is always very round on that day and makes people think of

their relatives and friendsIf you have dinner with Chineyou should learn to u

chopsticks

Enjoy your stay in China

Li Ming

【分析】高分句型一

This festival is to celebrate the harvest and to enjoy the beautiful moon light 这个节日是为

了庆祝丰收,欣赏美丽的月光. to celebrate the harvest and to enjoy the beautiful moon

light是动词不定式做表语.

高分句型二

If you have dinner with Chineyou should learn to u chopsticks如果你和中国人一起吃

饭,你应该学会用筷子.这是if引导的条件状语从句,如果…….

【解答】Dear Mike

It's fantastic that you will come to China and spend the Mid Autumn Festival with a

Chine family

Mid Autumn Festival is a traditional festival of ChinaIt is a very important and traditional

Chine festivalIt is usually celebrated in September or October This festival is to celebrate

the harvest and to enjoy the beautiful moon light【要点一,介绍中秋节】 On this day

people usually get together with their families and have a nice meal【高分句型一】 After

that people always eat delicious moon cakes and watch the moon The moon is always very

round on that day and makes people think of their relatives and friends 【要点二,如何

庆祝中秋节】If you have dinner with Chineyou should learn to u chopsticks【高分句型

二】 【要点三,餐桌礼仪】

Enjoy your stay in China

41页(共42页)

Li Ming

【点评】本篇写作需注意要求中所提供的要点,不可遗漏.需在平时积累相关的词汇,

写作中注意语义通顺,符合逻辑关系.上下文之间可以适当使用连接词,but sothen

等.

42页(共42页)

中班绘本故事-左迁至蓝关侄孙湘

2021年四川省成都市成华区一诊英语试卷(附答案解析)

本文发布于:2023-11-05 19:39:35,感谢您对本站的认可!

本文链接:https://www.wtabcd.cn/zhishi/a/169918437582644.html

版权声明:本站内容均来自互联网,仅供演示用,请勿用于商业和其他非法用途。如果侵犯了您的权益请与我们联系,我们将在24小时内删除。

本文word下载地址:2021年四川省成都市成华区一诊英语试卷(附答案解析).doc

本文 PDF 下载地址:2021年四川省成都市成华区一诊英语试卷(附答案解析).pdf

标签:challenges
留言与评论(共有 0 条评论)
   
验证码:
推荐文章
排行榜
Copyright ©2019-2022 Comsenz Inc.Powered by © 实用文体写作网旗下知识大全大全栏目是一个全百科类宝库! 优秀范文|法律文书|专利查询|