湖南省长郡十五校2021届高三下学期第二次联考英语试题(解析版)

更新时间:2023-11-05 18:00:30 阅读: 评论:0

生日祝福古诗-拒绝手机手抄报

湖南省长郡十五校2021届高三下学期第二次联考英语试题(解析版)
2023年11月5日发(作者:乡愁的诗句)

2021

届长郡十五校高三联考第二次考试

英语试卷

第二部分阅读(共两节,满分分)

50

第一节(共小题;每小题满分分)

152.5,37.5

阅读下列短文,从每题所给的四个选项中选出最佳选项

ABCD.

A

Do you love outdoor challenges? And there are a bunch of really awesome hiking challenges out there now that

will not only inspire you to get outside more and push yourlf physically- but also provide you access to an awesome

community of hikers and often-times hiking groups focusing on the same challenges.

1. THE 52 HIKE CHALLENGE

The goal of the 52 Hike Challenge is to get you outside moving every week for an entire year. The difficulty and

length is entirely up to you. but the point is to get out and to get moving! Register online now and the resources on

their website allow you to track your journey as you complete each weekly hike and earn completion badges as you

go.

2. WE HIKE TO HEAL

We Hike to Heal is a month-long women's empowerment and wellness campaign that organizes group hikes all

over the world on the last Saturday of March. The organization's mission is to encourage women all over the world to

tap into the healing and empowering influences within themlves and the Great Outdoors. You can join the

movement for free in the link above and find free group hikes that will be happening all over the world.

3. CURE-SEARCH ULTIMATE HIKE

This event is put on by CureSearch on February 4th every year, a non-profit organization dedicated to finding a

cure and a way to rai money for children s cancer. To join this event that supports an incredible cau, you attend an

informational ssion, register and get your own online fund-raising page and rai money to support your trek for

children's cancer rearch.

4. THE 365 MILE CHALLENGE

This challenge is great becau it is so simple. The goal is to get outside every day and walk a mile. This

challenge focus on small efforts that, over time, have big results and focus on, creating healthy habits to benefit

your mind, body, and soul. To join all you have to do is register , join the Face book group, and start moving.

1.

Which of the hiking challenges is specially intended for women?

C. D.

Cure-arch Ultimate Hike.The 365 Mile Challenge.

2.

What do all the challenges have in common?

A. B.

Money-raising.Badge-earning.

C. D.

Internet-related.Gender-bad.

3.

How many challenges could you attend if you hope to work out regularly?

A. B.

Only one.Four.

C. D.

Three.Two.

【答案】

1. A 2. C 3. D

【解析】

【分析】这是一篇应用文。文章介绍了几条很棒的徒步旅行挑战的详细信息。

题详解】

1

细节理解题。根据文章第三段

“We Hike to Heal is a month-long women's empowerment and wellness campaign

that organizes group hikes all over the world on the Iasi Saturday of March. The organization's mission is to

encourage women all over the world to tap into the healing and empowering influences within themlves and the

Great Outdoors.

我们徒步治愈是一个为期一个月的妇女赋权和健康运动,在三月的最后一个星期六在世

界各地组织集体徒步旅行。该组织的使命是鼓励世界各地的妇女利用治愈和增强自身和户外的影响力。

可知,是专门为女性设计的。故选

“We Hike to Heal”A

题详解】

2

细节理解题。根据文章第二段

“Register online now and the resources on their website allow you to track your

journey as you complete each weekly hike and earn completion badges as you go.

(现在在线注册,他们网站上的

资源允许你跟踪你的旅程,当你完成每周的徒步旅行,并在你走的时候获得完成徽章。、第三段

“You can

join the movement for free in the link above and find free group hikes that will be happening all over the world.

(你

可以在上面的链接中免费加入运动,并找到将在全世界发生的免费团体远足。、文章第四段

“you attend an

informational ssion, register and get your own online fund-raising page and rai money to support your trek for

children's cancer rearch.

(你参加一个信息会议,注册并得到你自己的在线筹款页面,为你的儿童癌症研究

之旅筹集资金。以及文章最后一段(加入群组)可知,,所有挑战的共

“join the Facebook groupFacebook

同点是都与网络有关。故选

C

题详解】

3

细节理解题。根据第二段

“The goal of the 52 Hike Challenge is to get you outside moving every week for an entire

year. 52“The goal is to

徒步旅行挑战的目标是让你在整整一年的时间里每周都在户外活动。以及第五段

get outside every day and walk a mile.

(目标是每天出去走一英里。可知,这两项挑战需要参与者进行规律

2

性的运动。故选

D

B

For most people, graduation is an exciting day the celebration of years of hard work. My was

not.

I remember that weekend two years ago. Family and friends had flown in from across the country to watch our

class walk across that stage. But like everyone el in my graduating class I had watched the economy turn from bad

to wor. What I thought would take a week dragged into two. and then four, and 100 job applications later, I found

mylf in the exact same spot as 1 was before. And the due date to begin paying back my student loans was creeping

ever clor.

You know that feeling when you wake up and you are just consumed with fear? Fear about something you can't

controlthat n of approaching failure that remains over you as you hope that everything that happened to you

thus far was just a bad dream? That feeling became a constant in my life. And the most frustrating part was no matter

how much 1 tried, 1 just couldn't em to make any progress.

So what did I do to maintain my sanity I wrote. Something about putting words on a page made

(理智)?

everything em a little clearera little brighter. Something about writing gave me hope. And if you want something

sometimes a little hope is all you need! So I channeled my frustration into a children's book. And then

one day, without any sort of writing degree or contacts in the writing world just a lol of hard work and

perveranceI was offered a publishing contract for my first book! After that, things slowly began to fall into place.

1 was offered a cond book deal. Then, a few months later, I got an interview with The Walt Disney Company and

was hired shortly after.

The moral of this don't give up. Even if things look bleak now, don't give up. Things change If you

work hard, give it time, and don't give up, things will always get better Oftentimes all we need is the courage to push

6.

Which of the following can replace the underlined word "bleak" in the last paragraph?

A. B.

unattractivehopeless

C. D.

thrillingpromising

7.

What is the passage mainly about?

A.

Success belongs to the pervering.

B. (长久的)

A contented mind is a perpetualfeast.

C.

A smooth a never makes a skillful mariner.

D.

Misfortunes tell us what fortune is.

【答案】

4. B 5. C 6. B 7. A

【解析】

【分析】这是一篇夹叙夹议文。主要介绍了作者在毕业后经历了失败和恐惧,然后依靠坚持写作走出困境

的励志文章。

题详解】

4

推理判断题。根据文章第二段第四、五句“

What I thought would take a week dragged into two, and then four, and

100 job applications later, I found mylf in the exact same spot as I was before. And the due date to begin paying

back my student loans was creeping ever clor.

”(我以为要花一周的事,结果变成了两周,然后四周,申请了

100

份工作后,我发现自己又回到了第一次的位置。我偿还学生贷款的截止日期越来越近了。)可知,作者

在毕业后难以找到工作,而学生贷款还款期限日益逼近,作者无力偿还,由此可知作者陷入经济困难。故

项。

B

题详解】

5

细节理解题。根据文章第四段第一、二句“(理智)?”(所以

So what did I do to maintain my sanityI wrote.

我做了什么来维持我的理智我写作。)以及第六句“(于

?So I channeled my frustration into a children's book.

是,我把自己的挫折感写进了一本儿童读物里。)可知,作者通过坚持写作来改变自己的令人沮丧的处境。

故选项。

C

题详解】

6

猜测词义题。根据文章最后一段第一、二句“

The moral of this story is…don't give up. Even if things look bleak

now, don't give up.

”(这个故事的寓意是……不要放弃。即使现在情况看起来很 bleak ,也不要放弃。)

知,能够导致你对一件事情的放弃,这件事可能是无望的或者是糟糕的,所以能够替换的词是

bleakhopeless

故选项。

B

题详解】

7

主旨大意题。根据文章最后一段“

The moral of this don't give up. Even if things look bleak now, don't

4

give up. Things change If you work hard, give it time, and don't give up, things will always get better Oftentimes all

we need is the courage to push beyond the river.

”(这个故事的寓意是……不要放弃。即使现在情况看起来很糟

糕,也不要放弃。事情会改变的,只要你努力工作,耐心等待,不要放弃,事情总会变好的,通常我们所

需要的只是跨过这条河的勇气。)可知,本文主要谈论的是成功属于坚忍不拔的人。故选项。

A

C

The Olympic Games Tokyo 2020 will now be held on July 2021 With less than three months to go. questions

surrounding the safety have grown inten. How to do this safely with thousands of athletes and staff involved

coming to Japan in the middle of the pandemic?

A "playbook" relead by the IOC and Tokyo organizers provided some insight. Besides masking up, avoiding

crowds and washing hands frequently, travelers will have to produce a test negative upon arrival. They will not have

to quarantine, but aren't allowed to go to public areas during their first 14 days. All travelers must submit a detailed

route to Japane authorities. They must submit details of their health and any symptoms they are experiencing into a

mandatorymobile app. Anyone who breaks the rules could be nt back home.

(强制性的)

The IOC encourages athletes to get the vaccine if available, though not mandatory. Japan began vaccinating its

citizens in mid February, so it's likely many Japane won’t have received dosage by the start of the Games. Dr.

Angela Rasmusn, a virologist in Georgetown University, believed the best action the IOC could take to safely stage

the Games would be a vaccination requirement. "Many attendees from countries with out-of- control coronavirus

transmission are a threat to the public health," she said. “It might be challenging as the access and availability of

vaccines varies in different countries, but that might be the safest option for Japan."

Despite many potential restrictions, nothing ems to stop the Olympics from taking place. First and foremost.

money. Hosting the Olympics is quite costly and Japan has already spent over S 25 billion of mostly public finances.

Even if fans aren't allowed and athletes are heavily restricted in traveling outside of the grounds, this would still be an

incredibly profitable event. Global broadcast rights make up roughly 73% of income generated from the Games, and

sponsorships make up almost another 20%. Plus, Japan would still get major publicity.

C.

report their travelling routes in detail

D.

input any symptoms through an app

9.

What can we infer from the passage about vaccination?

A.

All the athletes are suppod to get the vaccine before the Games.

B.

Rasmusn disapproved of the vaccinating requirements by the IOC.

C.

The IOC's action to stage the Games will help local citizens get vaccinated.

D.

Attendees from some countries might have difficulty in getting vaccinated.

10.

Which of the below is NOT the benefit the Olympics could bring to Japan?

A. B.

Preventing the pandemic,Regaining the previous glory.

C. D.

Enhancing people's spirits.Boosting falling economy.

11.

Which column does the passage probably come from?

A. B.

Business.Education.

C. D.

Sports.Tourism.

【答案】

8. B 9. D 10. A 11. C

【解析】

【分析】这是一篇新闻报道。主要介绍了日本将在20217月份奥运会期间如何应对疫情防护以及举办本

届奥运会的意义。

题详解】

8

细节理解题。根据文章第二段第三句“

They will not have to quarantine, but aren't allowed to go to public areas

during their first 14 days.14

”(他们不需要隔离,但在到达后天内不允许进入公共场所。)可知,奥运会参

加者到达后前14天需要被隔离是错误的。故选项。

B

题详解】

9

推理判断题。根据文章第四段最后一句“

It might be challenging as the access and availability of vaccines varies

in different countries, but that might be the safest option for Japan.

”(“这可能具有挑战性,因为不同国家的疫

苗获取和供应情况不同,但这可能是日本最安全的选择。”)可知,不同国家接种疫苗的机会和可得性有所

差别,因此来自某些国家的运动员可能在疫苗接种方面存在困难。故选项。

D

题详解】

10

细节理解题。根据文章最后一段 “‘

The government is keen to hold the Olympics for the reputation and to

celebrate Japan's virtues and strengths. said Jeff Kingston, a professor at Temple University. It wants to repri

the glory of the 1964 Tokyo Olympic Games and lift national and global spirits that have plummeted during the

pandemic. It also hopes to stimulate a depresd economy.:

’”(天普大学教授杰夫•金斯顿表示“政府热衷于举

6

办奥运会,是为了提高日本的声誉,颂扬日本的美德和优势。日本希望重现年东京奥运会的辉煌,重

1964

振在大流行期间遭受重创的日本和全球精神。它还希望刺激低迷的经济。”)可知,此次奥运会的举办不能

够帮助日本阻止疫情。故选项。

A

题详解】

11

推理判断题。本文主要讲的是日本为年即将召开的奥运会采取的疫情防护的举措,主要涉及健康以及

2021

运动两个领域。可知本文可能来源于运动这一栏目。故选项。

C

D

Plastic pollution has long been a problem, but now it's gotten to a new height literally. Microplastic, referring to

plastic fragments and particles less than 5 millimeters in diameter, have been found on Mount Qomolangma as high

as 8,440 meters above a level, just 408.86 meters below the peak of the mountain, according to a recent study

published in the journal One Earth.

“The are the highest microplastics ever discovered so far.” lead author Imogen Napper from the University of

Plymouth, UK, said in a statement. Scientists collected snow and water samples from 19 different locations from

4,200 meters above a level all the way up to the summit of Mount Qomolangma. They found microplastics in all the

water samples and part of the snow samples. The most polluted sample was from the Ba Camp in Nepal, where

most human activities on the mountain are concentrated. It had 79 particles of microplastics per liter of snow.

But how have the fragments made it all this way and in such a great abundance? The answer is apparent human

activities. It is climbers who bring plastic products to the mountain. Even if they don't litter, just walking for 20

minutes or opening a bottle of water can relea microplastics into the environment.

The harsh fact is that plastic pollution has reached even the most remote places on Earth. Rearchers even

found a plastic bag al the deepest point in the world's oceansin the Mariana Trench, located in the Pacific Ocean.

B.

Plastic pollution has been discovered at high altitudes.

C.

Humans have .climbed to the peak of Mount Qomolangma.

D.

Microplastics are a newly-found material by rearchers.

13.

What can we infer from Paragraph 4?

A.

Microplastics may go far beyond the range of human activities.

B.

The means of microplastics transportation has been confirmed.

C.

There are frequent exchanges between Arctic ice cores and ice floes.

D.

Bags from grocery stores are the main source of plastic pollution.

14.

According to Christian Dunn, the key to addressing microplastic pollution is .

A. B.

to prohibit the u of plastic productsto diversify the design of microplastics

C. D.

to apply only natural fibrous alternativesto develop more advanced technologies

15.

Which of the following is the best title?

A. B.

Litter in the Mariana TrenchNew One Earth Campaigns

C. D.

Pollution Reaches New HeightAdventurous Human Activists

【答案】

12. B 13. A 14. D 15. C

【解析】

【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了塑料污染已经到达了一个新高度,一项研究显示在珠穆朗玛峰

上发现塑料微粒污染痕迹。文章就微塑料到达这里的原因进行了分析,指出微塑料可能远远超出人类活动

的范围,有人表示解决微塑料污染的关键是开发更先进的技术。

题详解】

12

主旨大意题。根据第一段中“

Microplastic, referring to plastic fragments and particles less than 5 millimeters in

diameter, have been found on Mount Qomolangma as high as 8,440 meters above a level, just 408.86 meters below

the peak of the mountain, according to a recent study published in the journal One Earth.(

最近发表在《一个地球》

杂志上的一项研究显示,在海拔米、仅比峰顶低米的珠穆朗玛峰上,发现了微塑料,即直径小

8440408.86

毫米的塑料碎片和颗粒”以及第二段中“

5)Scientists collected snow and water samples from 19 different

locations from 4,200 meters above a level all the way up to the summit of Mount Qomolangma. They found

microplastics in all the water samples and part of the snow samples. The most polluted sample was from the Ba

Camp in Nepal, where most human activities on the mountain are concentrated. It had 79 particles of microplastics

per liter of snow.(420019

科学家们从海拔米的个不同地点采集了雪和水的样本,一直到珠穆朗玛峰峰顶。

他们在所有的水样本和部分雪样本中发现了微塑料。污染最严重的样本来自尼泊尔的大本营,那里是珠峰

上人类活动最集中的地方。每升雪含有个微塑料颗粒”可知,前两段主要讲了在高海拔地区发现了塑料

79)

8

污染。故选

B

题详解】

13

推理判断题。根据第四段中“

The harsh fact is that plastic pollution has reached even the most remote places on

Earth. Rearchers even found a plastic bag al the deepest point in the world's oceansin the Mariana Trench,

located in the Pacific Ocean. The bag is the same as the ones commonly ud in grocery stores. Even covered in ice,

the Arctic is still a victim of plastic pollution.(

残酷的事实是,塑料污染甚至已经到达地球上最偏远的地方。研

究人员甚至在世界海洋最深的地方——位于太平洋的马里亚纳海沟——发现了一个塑料袋。这个袋子和杂

货店里常用的袋子是一样的。即使被冰雪覆盖,北极仍然是塑料污染的受害者”可推知,微塑料可能远远

)

超出人类活动的范围。故选

A

题详解】

14

细节理解题。根据最后一段中“

We need to start focusing on deeper technological solutions that focus on

microplastics, like changing fabric design and including natural fibers instead of plastic when possible.(

我们需要开

始关注微塑料更深层次的技术解决方案,比如改变织物设计,尽可能使用天然纤维代替塑料”可知,

)

Christian DunnD

表示,解决微塑料污染的关键是开发更先进的技术。故选

题详解】

15

主旨大意题。根据第一段中“

Plastic pollution has long been a problem, but now it's gotten to a new height

literally.()

塑料污染一直是个问题,但现在它确实达到了一个新的高度”结合文章主要介绍了塑料污染已经

到达了一个新高度,一项研究显示在珠穆朗玛峰上发现塑料微粒污染痕迹,可知,选项“污染达到新的高

C

度”最符合文章标题。故选

C

第二节(共小题;每小题满分分)

52.5.12.5

阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项选项中有两项为多余选项。

.

Being a teenager can be difficult, since you're dealing with higher expectations and the process of finding your

place in the world. The following are things you can do to achieve that!

___16___

___17___

Everyone is different in their teenage years. Some teens prefer to spend time with friends, while

others prefer to study and work some prefer to be quiet wallflowers, while others are loud. Saying that there's only

;

one way to enjoy your teenage years is wrong.

Develop your n of lf, focusing more on your own thoughts. Stop paying so much attention to

____18____

them as many of them are bad on what other people think, instead of what you think. Go ahead and do what you

want, without factoring others' opinions.

Work on your work ethic.What you accomplish in your teen years may determine your

(职业道德)

opportunities in your adulthood, so dedicate some time to studying and do your best. Learn how to prioritize, whether

9

it's with school work, or any extracurricular activities. Boost your studying skills.

____19____

Keep good relations with your family as much as possible. It's the building blocks for ail

____20____

relationships you develop, whether they're friendships, romantic relationships, or a family you choo to have later on

in life. And plus, you e them every day why not make it nice to spend time with them?

A.

Avoid rushing to figure out who you are.

B.

For lots of people, the teenage years are full of worries.

C.

But that doesn't mean you can't enjoy the teen years.

D.

Family is one of the most important connections in your life.

E.

It may not em enjoyable, but it's helpful later on in life.

F.

Understand that there's no one t-in-stone way to enjoy your teenager years.

G.

Being a teenager is not necessarily any easier or more difficult than other life stages.

【答案】

16. C 17. F 18. B 19. E 20. D

【解析】

【分析】这是一篇说明文。文章介绍了如何更好地享受青少年时期的方法。

题详解】

16

根据上文

“Being a teenager can be difficult, since you're dealing with higher expectations and the process of finding

your place in the world.

(作为一个青少年可能是困难的,因为你要处理更高的期望和在世界上找到自己位置

的过程。和下文(以下是你可以做的事情来实现这个目

“The following are things you can do to achieve that

标!可知,空处和上文形成转折关系,项:(但这并不

CBut that doesn't mean you can't enjoy the teen years.

意味着你不能享受青少年的时光。)符合语境。故选

C

题详解】

17

空处为段落主题句。根据空后的

“Everyone is different in their teenage years. Some teens prefer …, while others

prefer to…; some…, while others…Saying that there's only one way to enjoy your teenage years is wrong.

(每个人

在青少年时期都是不一样的。一些青少年喜欢和朋友呆在一起,而另一些则喜欢学习和工作有些人喜欢当

;

壁花,而有些人则喜欢吵闹。可知,此段讲的是每个人享受青少年时期的方式不是固定不变的

F项“要明白度过你的青少年时光没有固定的方法”符合语境。故选

t-in-stoneF

题详解】

18

根据空后的

“Stop paying so much attention to them as many of them are bad on what other people think, instead of

what you think.

(不要把太多的注意力放在他们身上,因为他们中的很多是基于别人的想法,而不是你自己

的想法。中的可知,空处提到了复数名词。项中的对应。项:

themB“worries”“them”BFor lots of people,

the teenage years are full of worries.B

(对很多人来说,青少年时期充满了担心。)符合语境。故选

10

题详解】

19

根据空前的

“dedicate some time to studying and do your best. Learn how to prioritize, whether it's with school work,

or any extracurricular activities. Boost your studying skills.

(花点时间学习,尽你最大的努力。学习如何分清轻

重缓急,无论是学校作业还是课外活动。提高你的学习技能。可知,上述这些学习行为可能不那么有乐

趣,但是对以后生活很有帮助。项:(它可能看起来

EIt may not em enjoyable, but it's helpful later on in life.

不愉快,但它在以后的生活中是有用的。)符合语境。故选

E

题详解】

20

根据空前的(尽量与家人保持良好的关系。和下文

“Keep good relations with your family as much as possible.

“It's the building blocks for ail relationships you develop, whether they're friendships, romantic relationships, or a

family you choo to have later on in life.

(它是你发展所有关系的基石,无论是友谊、爱情,还是你以后选择

的家庭。)可知,此空讲的是家庭的重要性。项:

DFamily is one of the most important connections in your life.

(家庭是你生活中最重要的联系方式之一。)符合语境。故选

D

第三部分语言运用(共两节满分分)

.30

第一节(共小题;每小题满分分)

151,15

阅读下面短文从每超所给的四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项

,ABCD.

A group of children from poverty stricken areas across China gathered in Beijing. Once, they were confud and

challenged by unimaginable for many of their contemporarieswho were ud to a

___21___(同龄人)____22____

way of life.

Thanks to a charity sports program by Sun Lingfeng, former captain of China's national men's

___23___

baball team the “children in hardship", as Sun described them, now e

,___24___

Recently, the documentary film Tough Out brought this story into the Relead on Dec.11 it is so far

___25___,

the highest rated Chine film in 2020 on Douban.

The filming began in 2016 and the world of the children. Due to their families and painful

___26______27___

childhoods, most of them were hard to . Ma Hu, for example, was angry and disobedient. But when he

___28___

joined the team, he had to learn to with his teammates to be successful. When his team lost a game, Ma

___29___

would learn to his teammates. "Whether the children will take baball as their or not,

_____30__________31_____

they have already achieved so much," Sun told China Daily.

Unlike many other sports films, Tough Out doesn't simply focus on the part. Instead, it shows

_____32_____

audiences about the kids' . In the film, this team never won a baball competition. For this reason,

_____33_____

some children lost faith and left.

“This film is so realistic. The struggles that children inner conflict and inability to play baball

_____34_____

11

games made audiences feel heartbreak," noted SWEEKLY magazine. , that may explain why Xu

_____35_____

Huijing. the film's director, loves the English title Tough Out. "It not only showcas value of sports, but also tells

people that failures arc an important part of our life.”

21. A. B. C. D.

fortunesdifficultiesdiascongratulations

22. A. B. C. D.

cosytraditionaltoughmodern

23. A. B. C. D.

arrangedlaunchedencourageddiscovered

24. A. B. C. D.

a dark cloudflying angelssmiling facesa silver lining

25. A. B. C. D.

programteambackroomspotlight

26. A. B. C. D.

fictionalizedpredictedshowedclarified

27. A. B. C. D.

brokenextendedcompletenuclear

28. A. B. C. D.

come back toget along withlook down uponreach out for

29. A. B. C. D.

communicatecompetecooperatecorrespond

30. A. B. C. D.

scoldteacomfortplea

31. A. B. C. D.

professioncompanionhobbyassistance

32. A. B. C. D.

consideratecomplicatedsatisfactoryinspiring

33. A. B. C. D.

disagreementsfailuresunwillingnesssuccess

34. A. B. C. D.

enjoyedfacedunderwentremembered

35. A. B. C. D.

MeanwhileNamelyLikewiThus

【答案】

21. B 22. A 23. B 24. D 25. D 26. C 27. A 28. B 29. C 30. C 31. A

32. D 33. B 34. C 35. D

【解析】

【分析】这是一篇新闻报道。文章介绍了《棒!少年》这个纪录片,讲述了这些少年如何击出命运最强本

垒打。

题详解】

21

考查名词词义辨析。句意:曾经,他们被各种困难所迷惑和挑战,这些困难对于那些习惯了舒适生活

龄人来说是难以想象的。运气,财富;困难;疾病;

A. fortunesB. difficultiesC. diasD. congratulations

贺。根据下文可知,此处表示困难。故选

“the “children in hardship"”B

题详解】

22

考查形容词词义辨析。句意同上。亲密无间的,温暖舒适的;传统的;艰难的;

A. cosyB. traditionalC. tough

D. modernthey were confud and challenged by ___1___ unimaginable for many of their

现代的。根据“

contemporariesA

”可知,此处表示已经习惯了舒适生活的同龄人是难以想象他们所面临的困难的。故选

12

题详解】

23

考查动词词义辨析。句意:这要归功于前中国国家男子棒球队队长孙灵峰发起的一项慈善体育项目。

A.

arrangedB. launchedC. encouragedD. discovered“Thanks to a charity sports

安排;发起,鼓励;发现。发动;根据

program”“by Sun Lingfeng”B

可知,这个项目是由孙灵峰发起的。故选

题详解】

24

A. a dark cloud

考查固定短语辨析。句意:这些困难中的孩子正如孙灵峰所描述的,现在看到了一线希望。

一片乌云;飞行迎角;露出笑容;一线希望。根据“

B. flying anglesC. smiling facesD. a silver lineThanks to a

charity sports program ___3___ by Sun Lingfeng

”可知,由于孙灵峰发起的一项慈善体育项目,这些孩子看

到了一线希望。表示一线希望;乌云周围的白光。故选

silver liningD

题详解】

25

考查名词词义辨析。句意:最近,纪录片《棒!少年》将这个故事带到了聚光灯下。

(Tough Out)A. program

项目;队伍;密室;聚光灯。根据

B. teamC. backroomD. spotlight“Recently, the documentary film Tough Out

可知,纪录片《棒!少年》将这个故事带到了聚光灯下。故选

(Tough Out)D

题详解】

26

考查动词词义辨析。句意:这部电影于年开始拍摄,展示了这些孩子的世界。

2016 A. fictionalized……

B. predictedC. showedD. clarified“Recently, the documentary film Tough Out

预测;展示;澄清。编成小说;根据

brought this story into the ___5__”C

可知,这部纪录片展示了这些孩子的世界。故选

题详解】

27

考查形容词词义辨析。句意:由于他们破碎的家庭和痛苦的童年,他们中的大多数人很难相处。

A. broken

B. extendedC. completeD. nuclear“painful

延长了的,完整的,核心的,破损的;扩展的;完成的;中心的。根据

childhoods”A

可知,家庭是支离破碎的。故选

题详解】

28

考查动词短语辨析。句意同上。回到;友好相处;

A. come back toB. get along with……C. look down upon

轻视,看不起;伸手去够。根据可知,他们

D. reach out for“Ma Hu, for example, was angry and disobedient.”

中的大多数人很难相处。故选

B

题详解】

29

考查动词词义辨析。句意:但当他加入球队时,他必须学会与队友合作才能成功。交流;

A. communicate

B. competeC. cooperateD. correspond……But

竞争;合作;符合,与一致。前后为转折关系,此处表示加入

球队时,他必须学会与队友合作才能成功。为固定短语,意为合作。故选

cooperate with……C

题详解】

30

考查动词词义辨析。句意:当他的球队输了一场比赛,马会学会安慰他的队友。责备;取笑;

A. scoldB. tea

13

C. comfortD. plea“he had to learn to ___9___ with his teammates to be successful.”

安慰;使愉快。根据可知,

他学会了团队合作精神并在输了比赛时安慰队友。故选

C

题详解】

31

考查名词词义辨析。句意:不管孩子们是否会把棒球作为他们的职业,他们已经取得了这么大的成就,

孙海平在接受《中国日报》采访时表示。职业,专业;同伴;爱好;

A. professionB. companionC. hobbyD.

assistance“Whether the children will take baball as”

帮助。根据可知,此处表示把棒球作为他们的职业。故选

A

题详解】

32

考查形容词词义辨析。句意:不像其他的体育电纪录片《棒!少年》并不仅仅专注于鼓舞人心的部分。

, A.

considerateB. complicatedC. satisfactoryD. inspiring

考虑周到的;复杂的;令人满意的;鼓舞人心的。根据

Instead, it shows audiences about the kids' ____13____. In the film, this team never won a baball competition.

可知,instead前后为转折关系,《棒!少年》并不仅仅专注于鼓舞人心的部分,相反,它也向观众展示孩

子们的失败。故选

D

题详解】

33

考查名词词义辨析。句意:相反,它向观众展示了孩子们的失败。不同意;失败;

A. disagreementsB. failures

C. unwillingnessD. success“this team never won a baball competition.”

不愿意;成功。根据可知,这部纪录片

向观众展示了孩子们的失败。故选

B

题详解】

34

考查动词词义辨析。句意:这部电影太逼真了。孩子们所经历的挣扎内心的冲突和打棒球的无能

————

A. enjoyedB. facedC. underwentD. remembered

享受,面对;经历,让观众感到心碎,周刊》指出。欣赏;遭受;

记得。根据可知,孩子们经历了内心的挣扎。故选

“inner conflict and inability to play baball games”C

题详解】

35

考查副词词义辨析。句意:这或许可以解释为何导演徐慧静如此钟爱影片的英文片名。与此

A. Meanwhile

同时;也就是,换句话说;同样地,类似地;因此。此空前后文是因果关系。

B. NamelyC. LikewiD. Thus

故选

D

第二节小题;每小题分,满分

(101.515)

阅读下面短文在空白处填人个适当的单词或括号内单词的正确形式,

,1

Foodie()or not. it's likely you've heard of Shaxian Delicacies.

吃货

The chain. (originate) in Shaxian county, Fujian province, has been a success across the country.

____36____

According io local officials. there are over 80,000 restaurants rving Shaxian traditional snacks nationwide. But it is

also a global hit. The chain has eateries ()in 61 foreign countries and regions. They arc beloved by

餐馆____37____

14

(foreign).

In 2018. a Shaxian Delicacies restaurant opened in New York City, only (clo) three hours later

____38____

after all the dishes sold out. "It is amazing that the Shaxian Delicacies can open its eatery near my hou in America.

The flavors of the food here (be) just the same as I remember." Ms Zheng, was born in

____39________40____

Fuzhou city, capital of Fujian province, told China Daily.

Though it has already kept the title “taste of home”, the Shaxian Delicacies chain is always creating tastes

tailored different local needs. For example, the owner of its franchi in France us green tea powder,

____41____

which is very popular there, rather than spinach eds in the flour wrappers. Wu Shaohua in Portugal,

____42____

(special)prepares "fried meat” and "fried spring rolls" for local residents who like (fry) food.

____43____

Apart from the delicious food, a clean environment also keeps customers coming back. The owner of the

Shaxian Delicacies eatery in New York, Shao Binfang designed open kitchen in her restaurant. " When

____44____

the customers can e the cooking process, it puts (they) at ea over food safety," Shao told People's

_____45_____

Daily.

【答案】

36.

originating

37.

foreigners

38.

to clo

39. 40.

arewho

41. 42.

tospecially

43. 44.

friedan

45.

them

【解析】

【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述了走出国门的美食沙县小吃。

题详解】

36

考查非谓语动词。句意:该连锁店起源于福建省沙县,已在全国取得成功。分析句子成分可知,

has been

系动词,空处需填非谓语动词作定语;和逻辑主语之间为主谓关系,需填现在分词形式

originateThe chain

作后置定语。故填

originating

题详解】

37

考查名词。句意:他们深受外国人的喜爱。作介词的宾语,需填名词形式;为可数名词,

foreignbyforeigner

结合句意,需填复数形式作介词的宾语。故填

byforeigners

题详解】

38

考查动词不定式。句意:在年,纽约一家沙县小吃店开业三个小时后,所有的菜都卖光了,关门大吉。

2018

15

分析句子结构可知,空处应填不定式做结果状语,且后接不定式表示出乎意料的结果。故填

onlyto clo

题详解】

39

考查系动词。句意:“这里食物的味道跟我记忆中的一样。”出生于福建省会福州市的郑女士在接受《中

国日报》采访时表示。分析句子结构可知,此处需用系动词,该句为直接引语,所以用一般现在时;

be

词的主语是,所以用复数形式。故填

flavorsareare

题详解】

40

考查定语从句。句意:“这里食物的味道跟我记忆中的一样。”出生于福建省会福州市的郑女士在接受《中

国日报》采访时表示。空处引导非限定性定语从句,先行词为在从句中做主语,需用关系代词

Ms Zheng

whowho

引导。故填

题详解】

41

考查介词。句意:虽然已经保留了“家的味道”的称号,但这家沙县小吃连锁店一直在创造适合当地不同

需求的口味。为固定短语,意为为……定制;以适应……。故填

be to

题详解】

42

考查副词。句意:在葡萄牙,吴绍华专门为喜欢油炸食品的当地居民准备了“炸肉”和“炸春卷”。空处

需用副词形式修饰动词,再结合提示词。故填

preparesspecialspecially

题详解】

43

考查非谓语动词。句意:在葡萄牙,吴绍华专门为喜欢油炸食品的当地居民准备了“炸肉”和“炸春卷”。

分析句子成分可知为谓语动词,空处需填非谓语动词作定语修饰和逻辑主语之间为动宾

likefoodfryfood

关系,需填过去分词形式作前置定语。故填

fried

题详解】

44

考查冠词。句意:纽约沙县小吃餐馆的老板邵彬芳在她的餐馆里设计了一个开放式厨房。为可数名

kitchen

词,此处表示泛指;发音以元音音素开头,需用不定冠词。故填

openanan

题详解】

45

考查代词。句意:“当顾客能看到烹饪过程时,他们会对食品安全感到放心,”邵告诉《人民日报》。分析

句子成分可知,空处作的宾语,再结合提示词,所以用其宾格形式。故填

putstheythem

第四部分写作(共两节,满分分)

40

第一节(满分分)

15

46.

最近,一位叫何同学的大学生用英语采访苹果蒂姆库克()的视频火了其中他流利的

CEOTim Cook,

英语和自信的态度给大家留下了深刻印象。假如你是李华,请给何同学)写一封英文求助信,

Mr. He

希望他能推荐一些英语口语的高效训练方法。

内容:

16

1.

视频对年轻人的影响:

2.

求助的内容;

3.

表示感谢。

注意;

1.80

写作词数为左右;

2.

开头和结尾已给出,不计入总词数;

3..

请按如下格式在答题卡相应位置作答

Dear Mr. He,

How is everything going?

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________

Looking forward to your early reply.

Yours,

Li Hua

【答案】

Dear Mr. He,

How is everything going? I am Li Hua, a high school student and also one of your admirers/fans. Needless to say,

I am deeply impresd by your wonderful performance in the virtual interview with Tim Cook, the CEO of Apple. So

fluent is your oral English that together with your confident gestures, you have really t a good example for the

young generation. Therefore, I was wondering if you could bother to share some effective approaches with me to

结构:总分法

总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。

要求:

1.

说明视频对于年轻人的影响;

2.

描述求助内容;

3.

表示感谢。

第二步列提纲(重点词组)

:

Needless to say; be deeply impresd by; in the virtual interview; together with your confident gestures; t a good

example for; bother to do; share some effective approaches with me; as well as; build up my lf-confidence; more

than grateful; offer some constructive suggestions; look forward to

第三步:连词成句(包含关键句,至少句)

3

1.I am Li Hua, a high school student and also one of your admirers/fans.

ss to say, I am deeply impresd by your wonderful performance in the virtual interview with Tim Cook, the

CEO of Apple.

fluent is your oral English that together with your confident gestures, you have really t a good example for the

young generation.

ore, I was wondering if you could bother to share some effective approaches with me to improving my

spoken English as well as building up my lf-confidence when communicating with foreigners?

would be better if you could elaborate why you recommend them and how to efficiently u them.

g forward to your early reply.

根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。

第四步:连句成篇(衔接词)

1.as well as

表并列补充关系:

2.Therefore

表因果关系:

连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。

【点睛】高分句型

[1]So fluent is your oral English that together with your confident gestures, you have really t a

good example for the young generation. So

开头的表语前置倒装)

[2] It would be better if you could elaborate why you recommend them and how to efficiently u them.

高分句型

(虚拟语气和宾语从句)

第二节(满分分)

25

47.

阅读下面材料根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。

Once upon a time, two brothers, who lived on adjoiningfarms, fell into conflict. It was the first rious

(毗邻的)

fight in 10 years of farming side by side, sharing machinery, and trading labour and goods as needed without a hitch.

Then the long cooperation fell apart. 11 began with a small misunderstanding and it grew into a major difference,

and finally it exploded into an exchange of bitter words followed by weeks of silence.

Very early one morning there was a knock on the older brother's door. He opened it to find a man with a

carpenter's toolbox. " I'm looking for a few days' work,“ he said. "Perhaps you would have a few small jobs here and

there. Could I help you?"

"Well as it happens there is." said the older brother.

“1 do have a job for you. Look across the stream at that farm. That’s my neighbour. In fact, it's my younger

brother. Once there was a meadowbetween us and last week he took his bulldozerand plowed a

(草地)(推土机)

stream between us. Well, he may have done this to hurt me, but I'll go one better than that. See that pile of wood by the

barn? I want you to build me a fence. a 2-metre-high fence, so I won't need to e him or his place anymore. "

The carpenter said, "I think I understand the situation. Show me the nails and the post-hole digger and I'll be

able to do a job that pleas you.

注意:

1.150

续写词数应为左右;

2.

开头和结尾已给出,不计入总词数;

3.

请按如下格式在答题卡的相应位置作答。

The older brother helped the carpenter get the materials ready and then he was off for the day.

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

The neighbour, his younger brother, was coming across the bridge merrily with his hand outstretching to the

older brother.

The neighbourhis younger brotherwas coming across the bridge merrily with his hand outstretching to the

older brother. "You are quite a fellow to build this bridge after all I've said and done," he said. The two brothers then

met in the middle of the bridgetaking each other's hand and embraced. Their conflict was finally at an end. They then

turned to e the carpenter hoist his toolbox on his shoulder. "Nowait. Plea stay a few days. I've a lot of other

projects for you," said the older brother. "I'd love to stay on," the carpenter said, “butI have many more bridges to

build.”

【解析】

【分析】

本文以人物为线索展开,讲述了一对和睦相处的兄弟之间爆发了矛盾,当推土机铲平草地,开辟出一条小

溪,两人的矛盾似乎已无可挽回。此时,一个木匠出现了,他在小溪上架起了一座桥,使兄弟两人重归于

好。

【详解】段落续写:

1.

由第一段首句内容哥哥帮木匠把材料准备好,然后他就上路了。可知,第一段可描写哥哥走后,木匠

是怎么工作的。

由第二段首句内容这时,他的邻居,也就是他的弟弟,正高兴地过桥来,伸出手给哥哥。可知,第二

段可描写哥哥和弟弟在木匠的帮助下重归于好。

2.

续写线索:

哥哥离开家木匠修桥哥哥很惊讶哥哥弟弟重归于好感谢木匠

----——————

3.

词汇激活

行为类拥抱:

embrace/hug/hold in one's arms:

②. return/go backconflict/quarrel

回家:情绪类冲突:

[1]. About sunt when the older brother returnedthe carpenter had just finished his job.

高分句型【点睛】

连接词引导的时间状语从句)

when

[2]. The carpenter worked hard all that day measuringsawingdigging and nailing.

高分句型(现在分词做伴随

状语)

20

子张学干禄-皇州

湖南省长郡十五校2021届高三下学期第二次联考英语试题(解析版)

本文发布于:2023-11-05 18:00:30,感谢您对本站的认可!

本文链接:https://www.wtabcd.cn/zhishi/a/169917843082588.html

版权声明:本站内容均来自互联网,仅供演示用,请勿用于商业和其他非法用途。如果侵犯了您的权益请与我们联系,我们将在24小时内删除。

本文word下载地址:湖南省长郡十五校2021届高三下学期第二次联考英语试题(解析版).doc

本文 PDF 下载地址:湖南省长郡十五校2021届高三下学期第二次联考英语试题(解析版).pdf

标签:challenges
留言与评论(共有 0 条评论)
   
验证码:
推荐文章
排行榜
Copyright ©2019-2022 Comsenz Inc.Powered by © 实用文体写作网旗下知识大全大全栏目是一个全百科类宝库! 优秀范文|法律文书|专利查询|