
2022
年江西省南昌市高考英语一模试卷
一、阅读理解(本大题共小题,共分)
1540.0
A
JOURNEY BY STEAM THROUCH THE SCOTTISH HICHLANDS
Enjoy Scotland's magnificent scenery as you travel on the famous Jacobite steam train.
Steam locomotion has long been one of the most elegant and memorable ways to travel,and
when mixed with the magnificent scenery of the Scottish Highlands it makes for a trip of a
this won-derful four-day holiday you will ride on the famous Jacobite steam train
from Fort William to Mallaig,a 42-mile journey through spectacular scenery.
Your trip starts near Ben Nevis,Britain's highest mountain pass Loch Morar,its deepest
,
freshwa-ter lake,and the River Morar,and then finally arrives beside the deepest awater lake
in Europc-Loch McAlpine's 21-arch Glenfinnan Viaduct,featured in Harry Potter
films,is just one of the engineering wonders you' ll e on the journey,which is made all the
more enjoyable by the sound and fury of the steam train making its way along the Iron Road to
the Isles.
Price
Four days from 945 per person for Times subscribers or from 1045 per person for all other
﹩﹩
readers.
Times subscribers save up to 200 per /TET to redeem
﹩
(兑
换)
your code.
Departure
27 September and 25 October,2022
Price includes
√Return train tickets from London
√Three nights' stay at the four-star Stirling Highland Hotel
√Breakfast every day
√Visits to the Falkirk Wheel and Inverary Castle and cruis on Loch Lomond and Loch
Katrine
Call today on 0808 291 3879 or visit /scottishhighlands.
第1页,共22页
1.How will people take the jourmey ______
A. B. C. D.
By car. By train. By airplane. By steamboat.
2.What can be learned about Glenfinan Viaduct ______
?
A.
It is the name of a steam train.
B.
It is the deepest awater lake.
C.
It is shown in Harry Potter films.
D.
It is on the Britain's highest mountain.
3.Which of the following is included in the price ______
A. B.
Three meals every day. Visit to Inverary Castle.
C. D.
Cruis on Loch Morar. Return flights from London.
B
When Finn the golden retriever was diagnod with a terminal cancer in May
(寻回犬),
his family decided to do something special to make his last days on earth brighterand made a
—
doggie bucket list.
Cynthia and Robert Peterson,who live in Burlington,Vermont,wanted to treasure his last days
as part of their family said that the idea is to "make him comfortable,make him
happy,Spoil him a little bit".
They said the list is full of fun and includes everything that Finn would want to has
already completed over half of the ten activities on his bucket list and there are an exciting
mixture of things he's t to of them are fairly regular dog activities like going for a
hike,playing fetch,having a steak dinner,making a new friend and walking along the
're also some more unusual activities like taking a hot air balloon ride going apple
,
picking and having a song written about him.
People on social media have found the sweet idea by Finn's family person
com- mented on the video"An animal is so often more than a pet,the unconditional bond and
:
love they pro-vide is a reward in this couple show their own love back for Finn ten
times." The family said that they think Finn has inspired others to live "more authentically".
The family have appealed for help with his final bucket list family say they need
help to have a children's book written about a and Robert are raising money for the
book on their Go Fund Me page.
4.Why did Finn's owners make the bucket list ______
A. B.
To brighten his last days. To rid him of pain.
C. D.
To rai money from public. To help to cure the cancer.
5.What do we know about the bucket list ______
?
A.
It lists tasks full of challenges.
B.
It focus on physical sports.
C.
It contains some special activities.
D.
It is designed by people online.
6.How did people react to the bucket list ______
A. B.
They were touched. They donated money.
C. D.
They attacked the idea. They rewarded the owners.
7.Which activity on the bucket list needs people's help now ______
?
A.
Going apple picking.
B.
Offering comfort to other pets.
C.
Taking a hot air balloon ride.
D.
Having a cially-written book.
C
Olga Bannova doesn't carry a business card that reads "Space Architect"though she admits
,
that would be pretty d,Bannova's title is director of the Sasakawa International
Center for Space Architecture SICSA in the University of Houston's Cullen College of
()
Engineering.
SICSA is home to the world's only space architecture graduate 's not a huge program
yet,accepting only a few graduates every for tho who believe our very existence
relies on someday moving to a different galactic neighborhood,space architecture
(银河的)
It's not hard to imagine the problems that space architects will face,now and in the 's not
hard to imagine either that we can't even begin to imagine some of the challenges they'll be up
g out a space in space for our species to continue is a huge undertaking,perhaps
the most daring ever for we've taken the first step,haven't we
?
8.What is special about SICSA ______
?
A.
It is the only space rearch center.
B.
It trains graduates to become spacemen.
C.
It accepts lots of graduates every year.
D.
It has a unique program in the world.
9.The underlined part "has us covered" in paragraph 2 means ______ .
A. B.
reports the latest news hides something important
C. D.
provides what's needed informs us of the development
10.Which aspect of space architects is paragraph 3 mainly about ______
?
A. B.
Their duties. Their challenges.
C. D.
Their dreams. Their achievements.
11.What does the author think of space architects' work ______
?
A. B. C. D.
Tiring. Admirable. Problematic. Fruitful.
D
Next time you are struggling with the crossword,try putting the kettle ng a cup of tea
can improve creativity,a study suggests.
Rearchers gave men and women either tea or water and then asked them to complete a word
association game,which was ud to measure a form of creativity known as convergent
thinking .
(聚合思维)
In the game,the participants were given ts of words such as "same,tennis,head" and asked to
find a meaningful link between answer,in this ca,would be "match".After
?
analysing the results in a way that ruled out the potential effects of a person's intelligence and
it,meaning any effect would have been ignored. "This result showed that the tea drinking event
itlfrather than the biological com-ponents of teaplayed a positive role," the rearchers
——
said.
"Previous rearch has found that people tend to associate tea drinking with a specific t of
personality traits,such as smart,creative,elegant,confident,and may be that when
participants are stimulated by tea,the mental reprentation of a tea drinker is also
(刺激)
activated,and they unconsciously think that they should be smarter and more creative," they
added, "Future rearch should focus on specific mechanisms and clarify which
(机制)
variables moderate the impact of tea consumption on convergent thinking.
12.What did the participants have to do in the study ______
A.
Pair the words with each other.
B.
Guess the meaning of the words.
C.
Find a connection between the words.
D.
Tell the differences among the words.
13.What helped a participant get a higher score according to the rearchers ______
?
A.
The action of drinking tea itlf.
B.
The participant's intelligence.
C.
The participant's language ability.
D.
The biological components of tea.
14.What can be inferred from the previous rearch ______
A.
Drinking tea makes people more active.
B.
Drinking tea is popular among the youth.
C.
People tend to drink tea more than before.
D.
The Danger of Overusing Exclamation Marks
(感叹号)
I'm well-known for my on my worst days,I still put on a happy face to
communi-cate with people. (1)
I ud to catch mylf using exclamations at the end of every ntence in emails to express
friendliness. (2) .Just look at the last few messages you you're like me,you will probably
e exclamations throughout your emails "I'm excited to hear from you!" and "I'm happy to
:
help out!" But really
?
The reality is that I'm not always excited to hear from someone I don't know. (3) becau I
,
have my own work to fearing others dislike me,my tone is always enthusiastic with
exclamation marks,even when the situation doesn't need it.
Sure,people will think I'm nice,but I sacrifice a lot in this ,when I manage others'
feelings in this way,I'm putting my own needs cond. (4) .And what's wor,it's
I've learned the danger of overusing exclamation marks,I've decided to u it
more properly. (5) .Like a well-placed smile,a thoughtful exclamation mark connects me to the
people I communicate with,whether it's my clo friend or a cold email to a stranger.
A.I'm not always happy to help
B.I ud to be hesitant to refu others
s are that you've nt tho emails too
ng others people's feelings is exhausting
are many ways to build a connection beyond
punctuation
behaviour can be found in my emails as exclamation
marks
I u exclamations only when it feels honest and
authentic
16.A B C D
A. B. C. D. E.
E F G
F. G.
17.A B C D
A. B. C. D. E.
E F G
19.A B C D
A. B. C. D. E.
E F G
F. G.
20.A B C D
A. B. C. D. E.
E F G
F. G.
三、完形填空(本大题共小题,共分)
2030.0
In January,there was a big party I really wanted to go but didn't make it that night.I was so upt
that I (21) a mean post directed to some of the people going to this(22) .The next day,the post
was shared by a girl in my started to say(23)things about me.
Two weeks later,I posted a photo of mylf with the caption "Life is good".A bunch of
people(24) this post.I felt upt and privately texted the girl who emed to be (25) the
replied by saying "it's a(26) and we are just having fun." I was(27) when
students from my grade who I thought were my(28) commented about how interesting she was
and how(29) I was.I had a horrible sinking feeling of everyone hating me and talking about me
behind my ed and sad,I decided the (30)thing to do was tell my mom and my
family.
We(31)this incident to the school advisor to ensure my safety.I thcn(32) a summer camp for
three weeks without my phone and got to(33) the hurtful social media I
retumed,the girl(34)me and we agreed that we would both look out for each other and only
spread(35)out on social media.
I have realized how important it is to be(36) about what you put internet is(37) not
the place to let out your angry feelings towards a person or(38) .To anyone going through
this,remember you are not(39) .Don't be afraid to ask for help and do not say(40) things on the
can und will get better I promi.
21.found wrote appreciated ignored
A. B. C. D.
22.match meeting party ninar
29.annoying wonderful difficult creative
A. B. C. D.
30.hardest entire greatest right
A. B. C. D.
31.reported suggested recommended explained
A. B. C. D.
32.gave up looked forward to
A. B.
D. C.
stayed away from left for
33.recognize escape improve hate
A. B. C. D.
34.apologized to looked down on
A. B.
D. C.
worried about thought highly of
35.texts photos forgiveness kindness
A. B. C. D.
36.clear open careful honest
A. B. C. D.
37.precily undoubtedly sadly possibly
A. B. C. D.
38.situation position tension restriction
A. B. C. D.
39.free sincere wrong alone
A. B. C. D.
40.impressive special practical negative
A. B. C. D.
四、完成句子(本大题共小题,共分)
115.0
41.Against a backdrop of misty green forests and with its buildings on stilts above the
(桩)
River Tuo,Fenghuang is a picturesque place to spend a day or winding allays,lined
with traditional shops and temples,lead (1) narrow wooden bridges and stepping-stones
that cross the river.
Although the town can get (2) busy with continual tour groups,it has managed extreme
()
(3) prerve much of its traditional ing off the main streels (4)
()
you to get a n of (5) it would have been like before the tourists began to visit allow
()
and taste the local delicacies including bamboo rat,frog and snake.
Fenghuang itlf does have a ction of rebuilt Ming city walls (6) run along its
()
riverbank,but it's the Miaojiang Great Wall that is the main draw in 1554 during
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
五、短文改错(本大题共小题,共分)
110.0
42.
假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改同桌写的以下作文。文中
共有处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除
10
或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。
删减:把多余的词用斜线()划掉。
修改:在错词下面划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:每处错误及其修改均仅限一词;
1.
2.1011
只允许修改处,多者(从第处起)不计分。
One day in June,all of sudden,it rained heavily and the raindrops made a wonderful
felt very hot in the classroom that we couldn't concentrate on schoolwork and
instead of were eager to enjoy the cool that,the teacher simple wrote "sitting
and listening" on the blackboard with a smile.I am sitting next to the window,listening to
the emed to calm me down but reminded me of ancient Chine poems,who
brought me a n of should appreciate the small thing in life,like sunts and
rainbows after this way,we can develop their inner world into an ideal state.
六、书面表达(本大题共小题,共分)
125.0
注意:词数词左右;
1.100
2.
可以适当增加细节,以使行文连贯。
______________
第10页,共22页
答案和解析
1~3.
【答案】
BCB
、、
【解析】()细节理解题。根据第一段的
1B.
"Enjoy Scotland's magnificent scenery as you travel on the famous Jacobite steam train.
(乘坐
著名的蒸汽火车,欣赏苏格兰壮丽的风景。)可知,人们将乘火车度过这段旅
Jacobite"
程,故选。
B
()细节理解题。根据第三段的
2C.
"Rober McAlpine's 21-arch Glenfinnan Viaduct,featured in Harry Potter films,is just one of t
he engineering wonders you' ll e on the journey,which is made all the more enjoyable by th
e sound and fury of the steam train making its way along the Iron Road to the Isles.
(罗伯特•
麦卡尔平设计的拱格伦芬南高架桥曾在《哈利•波特》电影中出现过,它只是你在旅
2 l
途中会看到的工程奇迹之一,蒸汽火车沿着通往英伦三岛的铁路行驶时发出的声音和狂
"C
怒让你更加享受。)可知,格伦菲南高架桥在《哈利•波特》电影中出现过。故选。
()细节理解题。根据部分中的
3B.Price includes
"√Visits to the Falkirk Wheel and Inverary Castle and cruis on Loch Lomond and Loch Kat
rine"
(参观福尔柯克摩天轮和因弗雷里城堡,游览洛蒙德湖和卡特琳湖)可知,参观因
弗雷里城堡是包含在价格中的。故选。
B
本文是一篇应用文,主要讲的是乘蒸汽火车穿越苏格兰丘陵地带的旅行。
1
.直接信息题:直接信息题是指能够直接从原文中找到信息,选项在语言表达上与原
文基本一致的题目。.间接信息题:间接信息题是能够从原文中找到信息,但在语言
2
表达上与原文有差异,做题时需要对原文信息进行转换。.综合信息题:综合信息题
3
是指这类题目所涉及的信息不是原文的某一句话,可能是原文的几句话,或者是散落在
文章不同的地方,要求学生把原文所提供的信息综合起来分析,而不能断章取义。
4~7.
【答案】
ACAD
、、、
【解析】().推理判断题。根据第一段的(寻回犬)
1A"When Finn the golden retriever
was diagnod with a terminal cancer in May his family decided to do something special to
,
make his last days on earth brighterand made a doggie bucket list.5
—(今年月,金毛猎犬
芬恩被诊断出癌症晚期,他的家人决定做一件特别的事情,让他在地球上的最后日子变
第11页,共22页
得更美好他们做了一个狗狗遗愿清单)可知,芬恩的主人列遗愿清单是来照亮他最
---"
后的日子,故选。
A
().细节理解题。根据第三段的
2C"There're also some more unusual activities like taking
a hot air balloon ride going apple picking and having a song written about him.
,(还有一些
更不寻常的活动,比如乘坐热气球、摘苹果和为他写一首歌)可知,遗愿清单包含一
"
些特殊的活动。故选。
C
A"An animal 3"One person commented on the video
.()推理判断题。根据倒数第二段的:
is so often more than a pet,the unconditional bond and love they provide is a reward in
this couple show their own love back for Finn ten times."
(有人在视频下评论道:
"
动物通常不仅仅是一只宠物,它们提供的无条件的联系和爱本身就是一种奖励。但这
对夫妇十次向芬恩表达了他们的爱。)可知,人们都被遗愿清单感动了。故选。
""A
().细节理解题。根据最后一段的
4D"The family say they need help to have a children's
book written about him."
可知,(他的家人说,他们需要帮助来写一本关于它的儿童读物)
遗愿清单上现在需要人们的帮助的是有一本专门写的书。故选。
D
本文是一篇日常生活类阅读,主要讲的是今年月,金毛猎犬芬恩被诊断出癌症晚期,
5
他的家人决定做一件特别的事情,他们做了一个狗狗遗愿清单,让他在地球上的最后日
子变得更美好。
阅读理解解题步骤:首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意,因为阅读理解题
一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能
多地捕获信息材料;其次细读题材,各个击破,掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材
料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息,要善
于抓住每段的主题句,阅读时,要有较强的针对性,对于捕获到的信息,要做认真分析,
仔细推敲,理解透彻,只有这样,针对题目要求,才能做到稳、准。
8~11.
【答案】
DCAB
、、、
【解析】().细节理解题。根据第二段
1D"SICSA is home to the world's only space
architecture graduate program."SICSA
(是世界上唯一的太空建筑研究生项目的所在地)
可知,有一个世界上独一无二的项目,选项符合文意,故选。
SICSADD
().词句猜测题。根据第二段
2C"Everything is changing,including our Earth,including
us,including the solar 's all changing and moving," Bannova says. "That's why it's
architecture will consider all that we need in space.""
(你不能呆在你的房子
第12页,共22页
里,认为其他的东西都是圣人。一切都在变化,包括我们的地球,包括我们,包括太阳
系。说:一切都在改变和前进。这就是为什么它很重要。太空建筑将考虑我们
Bannova
在太空中需要的一切。)可知,虽然一切在改变,但太空建筑可以给我们提供我们需要
s the latest news"has us covered"""
的。所以划线部分意思是提供我们需要的东西,
报道最新消息;隐藏重要的东西;
something importantes what's needed
s us of the developmentC
告诉我们进展情况。提供所需的东西;选项符合文意,
故选。
C
().细节理解题。根据第三段
3A"Space architects design buildings ...don't even dream
about."
(太空建筑师设计建筑、房屋、办公室和人类生存所需的一系列其他东西——包
括这里和太空,以及设计它们之间的交通方式。他们处理的问题是地球上的建筑师做梦
都想不到的。)可知,这一段主要介绍了太空建筑设计师的职责,并举例进行说明。选
项符合文意,故选。
AA
().情感态度题。根据文章最后一段
4B"Carving out a space in space for our species to
continue is a huge undertaking,perhaps the most daring ever for we've taken the
first step,haven't we "
?(在太空中开拓一片空间让我们人类延续下去是一项巨大的事业,
也许是人类有史以来最大胆的一次。但是我们已经迈出了第一步,不是吗?)可知,作
者认为太空建筑设计师的工作是伟大的,创历史的,对他们的态度是崇拜的,敬重的。
blematicul
令人疲惫的;令人钦佩的;有问题的;硕
果累累的。选项符合题意,故选。
BB
本文是一篇说明文。介绍了有一个世界上唯一的太空建筑研究生项目,太空建
SICSA
筑的重要意义和太空建筑设计师的主要职责。
阅读理解解题步骤:首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意,因为阅读理解题
一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能
多地捕获信息材料;其次细读题材,各个击破,掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材
料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息,要善
于抓住每段的主题句,阅读时,要有较强的针对性,对于捕获到的信息,要做认真分析,
仔细推敲,理解透彻,只有这样,针对题目要求,才能做到稳、准。
12~15.
【答案】
CADC
、、、
【解析】().细节理解题。根据第三段的
1C"In the game,the participants were given ts
of words such as "same,tennis,head" and asked to find a meaningful link between them.
(在游
第13页,共22页
戏中,参与者被给予一系列单词,如相同,网球,头部,并被要求找出它们之间有意
""
义的联系。)可知,参与者在研究中需要找出单词之间的联系。故选。
"C
().细节理解题。根据倒数第二段的
2A"This result showed that the tea drinking event
itlfrather than the biological components of teaplayed a positive role
——(这一结果表明,
饮茶事件本身而不是茶的生物成分发挥了积极作用。)可知,根据研究人员的说
------"
法,饮茶本身的动作帮助参与者获得了更高的分数。故选。
A
().推理判断题。根据最后一段的
3D"Previous rearch has found that people tend to
associate tea drinking with a specific t of personality traits,such as
smart,creative,elegant,confident,and stable.
(之前的研究发现,人们倾向于将饮茶与一组
特定的个性特征联系在一起,比如聪明、有创造力、优雅、自信和稳定。)可知,从
"
以前的研究中可以推断出喝茶的人通常被认为是聪明的。故选。
D
().标题判断题。通读全文,尤其是第一段的
4C"Drinking a cup of tea can improve
creativity,a study suggests."
(一项研究表明,喝一杯茶可以提高创造力。)可知,本文
主要讲的是一项研究表明,喝一杯茶可以提高创造力,因此最好的题目是选项
C
"Drinking Tea Makes for Creativity"C
(喝茶有助于创造力),故选。
本文是一篇说明文,主要讲的是一项研究表明,喝一杯茶可以提高创造力。
阅读理解解题步骤:首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意,因为阅读理解题
一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能
多地捕获信息材料;其次细读题材,各个击破,掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材
料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息,要善
于抓住每段的主题句,阅读时,要有较强的针对性,对于捕获到的信息,要做认真分析,
仔细推敲,理解透彻,只有这样,针对题目要求,才能做到稳、准。
16~20.
【答案】
FCADG
、、、、
【解析】().推理判断题。根据上文
1F"I'm well-known for my on my
worst days,I still put on a happy face to communicate with people.
(我的快乐是出了名的。
""I ud to catch
以及下一段第一句即使在我最糟糕的日子里,我仍然面带笑容与人交流)
mylf using exclamations at the end of every ntence in emails to express friendliness.
(我
过去常常发现自己在邮件中每句话后面都用感叹号来表示友好)可知,后文提到作者
"
通过在邮件里使用感叹号来表示友好,故选项
F
"This behaviour can be found in my emails as exclamation marks"
(这种行为可以在我的邮
第14页,共22页
件中以感叹号的形式找到)符合语境,故选。
F
C2"I ud to catch mylf using exclamations at the end of every
.()推理判断题。根据上文
ntence in emails to express friendliness.
(我过去常常发现自己在邮件中每句话后面都用
感叹号来表示友好)以及后文
""Just look at the last few messages you you're like
me,you will probably e exclamations throughout your emails "I'm excited to hear from
:
you!" and "I'm happy to help out!" But really
?(看看你最近发的几条短讯。如果你像我一
样,你可能会在邮件中看到感叹号:很高兴收到你的来信!和我很高兴能帮上忙!
""""
但真是这样的吗?)可知,后文提到了看看你最近发的短讯里面也有感叹号,可知你
""
"C"Chances are that you've nt tho emails too"
也可能发过带感叹号的邮件。故选项(很
有可能你也发过这些邮件)符合语境,故选。
C
().推理判断题。根据上文
3A"The reality is that I'm not always excited to hear from
someone I don't know."
(事实上,我并不总是对收到陌生人的来信感到兴奋)以及后文
"becau I have my own work to fearing others dislike me,my tone is always
enthusiastic with exclamation marks,even when the situation doesn't need it.
(因为我有自己
的工作要做。但由于害怕别人不喜欢我,我的语气总是充满热情,加上感叹号,即使在
"
可知,情况不需要的时候)后文提到作者是因为害怕别人不喜欢自己才语气充满热情,
可知作者并不总是乐于帮助别人的,故选项(我并不总
A"I'm not always happy to help"
是乐于帮忙)符合语境,故选。
A
().联系上文题。根据上文
4D"Sure,people will think I'm nice,but I sacrifice a lot in this
,when I manage others' feelings in this way,I'm putting my own needs cond.
(当
然,人们会认为我很好,但在这个过程中我牺牲了很多。首先,当我以这种方式管理别
人的感受时,我把自己的需求放在了第二位)可知,上文提到作者通过牺牲自我来管
"
理别人的感受,故本句应当是说明作者对此的感受,选项中
DManaging others people's
feelingsmanage others' feelingsD
对应上文中。故选项
".Managing others people's feelings is exhausting"
(管理别人的感受是很累人的)符合语
境,故选。
D
G5"And what's wor,it's I've learned the danger
.()联系上文题。根据上文
of overusing exclamation marks,I've decided to u it more properly.
(更糟糕的是,这是不
必要的。因为我知道过度使用感叹号的危险,所以我决定更恰当地使用它)可知,本
"
句承接上文说明作者如今是如何使用感叹号的。故选项
G
"Now I u exclamations only when it feels honest and authentic"
(现在我只在感觉诚实和
真实的时候才用感叹号)符合语境,故选。
G
第15页,共22页
这是一篇说明文。文章主要说明了作者曾经喜欢在邮件里使用感叹号来表达自己的热情,
说明了其背后的原因以及给自己带来的不良影响。
关于选句填空的做题步骤:
步骤一:快速浏览一遍备选答案,先确定哪个选项适合放在文章的什么位置。通常在以
下位置:标题,句首,句中,句尾。不同位置的句子有不同的特征。
步骤二:快速浏览文章,确定文章体裁,抓住文章结构。
步骤三:分析篇章结构,找出各段的主题句或主旨大意。
步骤四:注意各选项中出现的句子衔接手段,寻找句中衔接标志词。
步骤五:区分相似项。
21~40.
【答案】
BCCACDBBADACBADCBADD
、、、、、、、、、、、、、、、、、、、
【解析】().考查动词及语境理解。找到;写;欣赏;
1Biated
d
忽视。句意:我非常沮丧,写了一篇刻薄的帖子,指向一些去这个派对的人。
由空后的可知,作者是写了一篇刻薄的帖子,故选。
"a mean post"B
().考查名词及语境理解。比赛;会议;派对;
2Cgr
研讨会。句意:我非常沮丧,我写了一篇刻薄的帖子,指向一些去这个派对的人。由上
文的可知,作者的帖子是指向一些去这个派对的人,故选。
"there was a big party"C
().考查形容词及语境理解。严肃的;礼貌的;糟糕的;
3Csle
s"I felt upt"
好奇的。句意:人们开始说我的坏话。由下文的可知,人们开始
说作者的坏话,所以作者不开心,因此空格处是糟糕的,故选。
""C
().考查动词及语境理解。攻击;分享;喜欢;
4Aedd
喜欢。句意:一群人攻击这个帖子。由后文的可知,人们是开始攻击这个帖
"I felt upt"
子,所以作者不开心,故选。
A
().考查动词及语境理解。寻找;读;主导;
5Cggg
增加。句意:我感到心烦意乱,私下里给那个似乎主导了这些评论的女孩发了短信。由
后文的可知,那个女生是主导这些评论,故选。
"we are just having fun"C
().考查名词及语境理解。困难;两难的境地;问
6Deaon
题;玩笑。句意:她回答说:这是个玩笑,我们只是玩玩而已。由后面的
"""we are
just having fun"D
可知,女孩的意思是她们只是在开玩笑,故选。
().考查形容词及语境理解。兴奋的;害怕的;感动
7Bedd
的;觉得好笑的。句意:当我所在年级的学生,我以为他们是我的朋友,评
第16页,共22页
论她是多么有趣而我是多么烦人时,我感到很害怕。由下文的
"I had a horrible sinking
feeling of everyone hating me"
可知,当作者所在年级的学生评论她是多么有趣而我是多
么烦人时,作者感到很害怕,故选。
B
().考查名词及语境理解。乘客;朋友;同事;
8Bgerssgues
rs
老师。句意:当我所在年级的学生,我以为他们是我的朋友,评论她是多么
有趣而我是多么烦人时,我感到很害怕。由空前的
"students from my grade who I thought
were my"
及前面说作者感到害怕可知,作者把那些说她坏话的同学当做朋友,但是现在
却被那些人说坏话,故选。
B
().考查形容词及语境理解。烦人的;美好的;
9Angfulult
困难的;有创造力的。句意:当我所在年级的学生,我以为他们是我的朋友,
ve
评论她是多么有趣而我是多么烦人时,我感到很害怕。由后面的可
"everyone hating me"
知,人们是说作者很烦人,故选。
A
().考查形容词及语境理解。最硬的;整个的;最伟
10Dtst
正确的。大的;句意:困惑并悲伤,我决定正确的做法是告诉我妈妈和我的家人。
由后文的可知,作者觉得正确的做法是告诉妈妈和家人,故
"tell my mom and my family"
选。
D
().考查动词及语境理解。报告;建议;
11Aedtedended
推荐;解释。句意:为了保证我的安全,我们向学校顾问报告了这件事。由
ned
后面的可知,作者和家人是向学校顾问报告了这
"to the school advisor to ensure my safety"
件事来保证作者的安全,故选。
A
C up forward to for12
.放弃;期待;()考查动词短语及语境理解。
动身前往;远离。句意:然后,我去参加了一个夏令营,三个星期
away from
没有带手机,逃离了有害的社交媒体世界。由后面的可
"a summer camp for three weeks"
知,作者是去了一个夏令营,因此空格处是动身前往,故选。
""C
().考查动词及语境理解。认出;逃离;提高;
13Bizee
讨厌。句意:然后,我去参加了一个夏令营,三个星期没有带手机,逃离了有害
的社交媒体世界。由前面的可知,作者没拿手机,所以就逃离了社交
"without my phone"
媒体世界,故选。
B
().考查动词短语及语境理解。向道歉;看
14Aized to...... down on
不起;高度评价;担心。句意:当我回来的时候,那
t highly ofd about
个女孩向我道歉,我们都同意我们会互相照顾,只在社交媒体上传播善意。由后面的
"we
agreed that"A
可知,那个女孩是向作者道歉,故选。
第17页,共22页
Denessss15
.课文;照片;宽恕;()考查名词及语境理解。
善良。句意:当我回来的时候,那个女孩向我道歉,我们都同意我们会互相照顾,只在
____ not the place to let out your angry "The internet is 17
社交媒体上传播善意。由后面的()
feelings"
可知,作者和那个女孩都同意只在社交媒体上传播善意,而不是传播不好的东
西,故选。
D
().考查形容词及语境理解。清楚的;打开的;仔细的;
16Cl
诚实的。句意:我已经意识到小心你放在网上的东西是多么重要。由后面的
"about what you put online"
以及上文的作者的经历可知,作者意识到上网时要小心,故
选。
C
().考查副词及语境理解。准确地;无疑;悲伤
17Belytedly
地;可能地。句意:毫无疑问,互联网不是发泄你对某人或某件事愤怒情绪
ly
的地方。由后面的及语境可知,
"not the place to let out your angry feelings towards a person"
毫无疑问,互联网不是发泄你对某人或某件事愤怒情绪的地方,故选。
B
().考查名词及语境理解。情况;位置;紧张;
18Aiononn
ction
限制。句意:毫无疑问,互联网不是发泄你对某人或某件事愤怒情绪的地
方。由前面的可知,人们的愤怒情绪可能
"let out your angry feelings towards a person or"
是因为某人或者某种情况,因此互联网不是发泄你对某人或某件事愤怒情绪的地方,因
此空格处是情况,故选。
""A
().考查形容词及语境理解。自由的;真诚的;错误的;
19De
独自的。句意:对于任何正在经历这一切的人,请记住你并不孤单。由后面的
"Don't be afraid to ask for help"
可知,你还可以求助,所以你并不是孤单的,因此空格处
是独自的,故选。
""D
().考查形容词及语境理解。令人印象深刻的;特别的;
20Dsivel
calve
实际的;负面的。句意:不要害怕寻求帮助,不要在网上说负面的
事情。由后面的可知,一切都会变好的,所以不要在网上说负
"It can and will get better"
面的事情,故选。
D
本文是一篇记叙文,主要讲的是作者因为发布了一个刻薄的帖子而遭到网络暴力,后来
作者意识到互联网不是发泄愤怒情绪的地方。
完形填空考查学生综合运用语言的能力。做题时,要先通读全文,掌握大意,然后结合
选项,仔细阅读文章,选择最适合语境的词,注意上下文的呼应及语境。
41.
【答案】【小题】
1to
第18页,共22页
【小题】
2extremely
【小题】
3to prerve
【小题】
4allows
【小题】
5what
【小题】
6running
【小题】
7defence/defen
【小题】
8was destroyed
【小题】
9the
【小题】
10accessible
【解析】()考查介词。句意:蜿蜒的小巷两旁是传统的商店和寺庙,通向狭窄的
1to.
木桥和过河的踏脚石。为固定搭配,意思是通向,为介词。故填。
lead to""toto
()考查副词。句意:尽管该镇可能会因为不断的旅游团而变得非常繁忙,
2extremely.
但它还是设法保留了许多传统建筑。空处修饰形容词应用副词作状语,
busy,extremely
表示极其;非常,故填。
""extremely
()考查动词不定式。句意:尽管该镇可能会因为不断的旅游团而变得非常
3to prerve.
manage to do""
为固定用法,繁忙,但它还是设法保留了许多传统建筑。表示设法做到,
故填。
to prerve
()考查动词的时态及主谓一致。句意:漫步在大街上,你可以感受到游客们
4allows.
开始参观和品尝当地美食之前的情景,包括竹鼠、青蛙和蛇。允许;使有可能
allow""
在本句中作谓语,应与本文整体时态一致用一般现在时,主语
wandering off the main
streelsallows
为动名词短语,谓语动词用第三人称单数形式,故填。
()考查宾语从句。句意:漫步在大街上,你可以感受到游客们开始参观和品尝
5what.
当地美食之前的情景,包括竹鼠、青蛙和蛇。介词后面是宾语从句,空处在从句中
of
作介词的宾语,表示所…的事(物),应用引导,故填。
like""whatwhat
()考查现在分词。句意:凤凰城本身确实有一段重建的明朝城墙沿着河岸延
5running.
伸。延伸,伸展为不及物动词,本句中谓语动词是此处应用非谓语动词作后
run""have,
置定语,修饰名词与之间为主动关系,应用现在分词
Ming city walls,Ming city wallsrun
形式,故填。
running
()考查不可数名词。句意:长城建于年,是明朝防御苗族时修
7defence/defen.1554
建的,部分被苗族摧毁,然后在清朝统治者的统治下重建,清朝统治者还试图通过控制
第19页,共22页
中国南方少数民族来加强他们的权力。空处作介词的宾语,应用名词或
duringdefence
defen,""defencedefen
表示防御;保护,是不可数名词,故填或。
()考查动词的时态语态及主谓一致。句意:长城建于年,是明朝
8was destroyed.1554
防御苗族时修建的,部分被苗族摧毁,然后在清朝统治者的统治下重建,清朝统治者还
试图通过控制中国南方少数民族来加强他们的权力。空处在本句中作谓语,与
the wall
动词毁坏之间为被动关系,本句叙述过去发生的事情,所以此处用一般过去时
destroy""
的被动语态。主语是单数名词,助动词用故填。
the wallwas,was destroyed
()考查定冠词。句意:长城建于年,是明朝防御苗族时修建的,部分被苗
9the.1554
族摧毁,然后在清朝统治者的统治下重建,清朝统治者还试图通过控制中国南方少数民
族来加强他们的权力。控制是名词,根据后面的
control""of China's southern minorities
可知,此处表特指,前面需加定冠词故填。
the,the
()考查形容词。句意:现在只有一部分是可以进入的,但它仍然是一个
10accessible.
令人印象深刻的景观,可以俯瞰周围的乡村。空处作表语,应用形容词表示
accessible,"
可到达的;可进入的,故填。
"accessible
本文是一篇说明文,主要介绍了凤凰古城的外貌以及人文历史故事。
语法填空考查学生英语综合知识的运用,做题时要首先明确短文大意,从词语搭配,固
定句型,语法,时态等方面综合考虑,结合上下文语境找出正确答案。
42.
【答案】
One day in June,all of sudden,it rained heavily and the raindrops made a wonderful sound.
∧
We felt hot
in the classroom that we couldn't concentrate on schoolwork and instead of were eager to enjo
y the cool rain. that,the teacher wrote "sitting and listening" on the blackboard with
a smile.I sitting next to the window,listening to the emed to calm me down
reminded me of ancient Chine poems, brought me a n
of should appreciate the small in life,like sunts and rainbows after
this way,we can develop inner world into an ideal state.
【详解】
()在前加考查固定短语。句意:月的一天,突然下起了大雨,雨滴发出
1suddena.6
美妙的声音。是固定短语,意为突然,故在前加。
all of a sudden""suddena
()改为考查固定搭配。句意:我们在教室里感到很热,以至于我们不能集中
2veryso.
精力做作业,相反,我们渴望享受凉爽的雨。形容词是固定搭配,意为如
"so++""
第20页,共22页
此……以至于……,故将改为。
"veryso
()去掉考查副词。句意:我们在教室里感到很热,以至于我们不能集中精力做作
3of.
业,相反,我们渴望享受凉爽的雨。后跟名词或名词性短语,而是副
instead ofinstead
词,修饰整个句子,是句子,故去掉。
"were eager to enjoy the cool rain"of
()改为考查现在分词。句意:感觉到了这一点,老师微笑着在黑板
4SendSensing.
the teachern""nsing
和之间是主谓关系,上写下了坐着听。应用现在分词作状语,
表主动,故将改为。
SendSensing
()改为考查副词。句意:感觉到了这一点,老师微笑着在黑板上写下
5simplesimply.
了坐着听。修饰动词应用副词故将改为。
""wrotesimply,simplesimply
()改为考查时态和主谓一致。句意:我坐在窗边,听着雨声。通篇时态是一
6amwas.
般过去时,主语是单数,因此助动词应改为过去式故将改为。
Iamwas,amwas
()改为考查连词。句意:它似乎让我平静下来,让我想起了中国古诗,它给
7butand.
我带来了一种平静的感觉。和
"emed to calm me down""reminded me of ancient Chine
poems"andbutand
是并列关系,因此用表并列的连词连接,故将改为。
()改为考查定语从句。句意:它似乎让我平静下来,让我想起了中国古
8whowhich.
诗,它给我带来了一种平静的感觉。是非限制性定语从句,
"brought me a n of peace"
先行词是物,因此关系代词用故将改为。
poemswhich,whowhich
()改为考查名词的复数。句意:我们应该感激生活中的小事,比如日落
9thingthings.
和风雨后的彩虹。是可数名词,前面无冠词,因此空格处用复数,故将改为
thingthing
things
。
10theirour.
()改为考查物主代词。句意:这样,我们就可以把我们的内心世界发展
成一种理想的状态。主语是因此句子表示我们就可以把我们的内心世界发展成一种
we,"
理想的状态,我们的是是形容词性物主代词,修饰名词故将改
"""our,inner world,their
为。
our
【解析】本文是一篇记叙文,主要讲的是月的一天突然下起了大雨,作者坐在教室里
6
听着雨声,感到内心很平静。
短文改错考查涉及面广,但却有所侧重。考查点测试频率最高的是动词,涉及动词考查
的有时态、语态、非谓语动词形式、情态动词和动词的用法等。此外,还考查名词、介
词、代词、冠词、形容词、副词、连词等,还涉及到句型结构、行文逻辑、固定搭配等。
第21页,共22页
43.
【答案】
Good morning,'s my honor to stand here to share with you my opinion on reading.
(点明主题)
From my point of view,reading is really beneficial to can broaden our content
in the books contains the knowledge all over the world and every aspect,which can make us a
learned man.
【高分句型一】
In addition,reading can help to cultivate our confidence that is vital on the way to success and
the fulfillment of a lifelong dream.
(阅读的重要性)
To my understanding,if you want to be a good reader,you can start with the books you are int
erested in,spare time out of your busy schedule and develop the habit of reading.
(提出建议)
It is true that actions speak louder than words.Let's do this together!
【高分句型二】(发出号
召)
【解析】高分句型一
The content in the books contains the knowledge all over the world and every aspect,which ca
n make us a learned man.
分析:句子里,关系词引导非限制性定语从句。
whichcan make us a learned man
翻译:书中的内容包含了世界各地的知识和方方面面,使我们成为一个有学问的人。
高分句型二
It is true that actions speak louder than words.
Itthatactions speak louder than words
作形式主语,分析:句子里,代指引导的主语从句。
翻译:的确,行动胜于言行。
本文属于提纲作文,动笔前,一定要认真分析要点,理解要点要表达的含义,不能遗漏
要点,跑题偏题。平时除了加强词汇积累,写作联系以外,还可以适当记忆一些类似的
范文,这样在考试中可以起到事半功倍的效果。
第22页,共22页

本文发布于:2023-11-05 18:30:29,感谢您对本站的认可!
本文链接:https://www.wtabcd.cn/zhishi/a/169918022982603.html
版权声明:本站内容均来自互联网,仅供演示用,请勿用于商业和其他非法用途。如果侵犯了您的权益请与我们联系,我们将在24小时内删除。
本文word下载地址:2022年江西省南昌市高考英语一模试卷(附答案详解).doc
本文 PDF 下载地址:2022年江西省南昌市高考英语一模试卷(附答案详解).pdf
| 留言与评论(共有 0 条评论) |